Euro, Yunanistan’ın borçlarını yeniden yapılandıracağına yönelik spekülasyonlar ve S&P’nin İtalya’nın görünümünü negatif izlemeye alması sonrasında sert şekilde değer kaybederken, küresel büyümeye yönelik yeni kaygılar güvenli liman altına alış getirdi.

Dolar karşında 1.40 seviyesine kadar gerileyen euro son iki ayın en düşük seviyesine geldi.

Euro, paritedeki harekete paralel olarak içeride de değer kaybetti ve 2.25'in altına sarktı. Dolar/TL ise 1.6025'in üzerine çıkarak Mart başından beri en yüksek seviyesini gördü.

Cuma günü Yunanistan’ın notunu üç kademe birden indirerek B+'ya çeken kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, bu ülkeyi yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında sınıflandırmıştı. Diğer bir derecelendirme kuruluşu S&P ise İtalya’nın görünümünü negatife çevirerek olası bir indirim için izlemeye almıştı.

Bölgeden eurodaki değer kaybının önüne geçecek haberlerin gelmediğine dikkat çeken uzmanlar, ortak para biriminin gerilemeyi sürdürebileceğini belirtiyor.

Fransız Credit Agricole tarafından gönderilen bir raporda, "Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) faiz artıracağı beklentisi, euroyu almak için artık yeterli neden değil. Aslında, faiz artırımı çevre ülkelerin endişelerini artırırsa negatif bir etki dahi yaratabilir" ifadelerine yer verildi.

Euro, Mayıs başında ECB'nin faiz artırımıyla hızlı bir yükseliş kaydederek dolar karşısında 1.4940'a kadar çıkmış ancak ondan sonra değer kaybetmeye başlamıştı. Uzmanlar, euro/dolar paritesinde 1.35'e kadar geri çekilme yaşanabileceğini belirtiyor.

Emtia tarafında ise artan risk endişesi, güvenli yatırım aracı altına da yeniden alım getirdi. Altının onsu 1,510 dolara çıkarak son iki haftanın en yüksek seviyesine geldi.

Petrolde ise doların değer kazanmasıyla geri çekilme yaşanıyor. ABD tipi ham petrolün varil fiyatı 99 doların hafif üzerinde bulunurken, Brent tipi petrolün varil fiyatı ise yaklaşık yüzde 1'lik düşüşle 111 doların üzerinde seyrediyor.

Hürriyet