Bursa’nın önde gelen kırmızı et üreticilerinden CA-Aset’in Yönetim Kurulu Başkanı Cavit Aydın, sektörü elinde tutan 5-6 büyük firmanın her ramazan ayında aynı taktiği uyguladığını ve vatandaşa yüksek fiyatlardan et satabilmek için hayvanları piyasadan topladıklarını söyledi.

Şu anda dananın kilosunu 20 TL’ye almak için uğraştıklarını, ancak piyasada hayvan bulamadıklarını kaydeden Cavit Aydın, “Ramazan ayı için ithalatın önünün mutlaka açılmasını istiyoruz. Bugün olabiliyorsa bugün hayvan ithal etmek gerekiyor. Çünkü bazı firmalar böylesi önemli zamanlarda fırsatçılık yapıyorlar. Şu an dananın kilosunu 20 TL’ye almayı istiyoruz ama alamıyoruz. Şimdi 1 TL yukarısını düşünüyorlar. Eğer ithal et ramazanda Türkiye'ye gelmezse, vatandaş 30 TL’ye kıyma alacak. Tabii bu rakamlar Anadolu illeri için geçerli. Etin kilosu İstanbul’da 40 TL’ye ulaşır” dedi. Türkiye’de et sektörünün tamamen yeniden ele alınması gerektiğine işaret eden Aydın, hayvan besleyenlerin yem maliyetleri nedeniyle sıkıntılı günler yaşadığını, bu sıkıntılarını da satışlarda fiyatlara yansıttığını belirtti. Toptancıların ise her gün farklı et fiyatları ile boğuşmak zorunda kaldığını vurgulayan Aydın, “Hayvanı besleyen dertli, hayvanı toptan alan dertli, hayvanı sattığı işletme dertli. Durum böyle olunca vatandaşımız da etini sofraya getirene kadar zam üstüne zam görmek zorunda kalıyor. Buradan başta Sayın Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanımız olmak üzere tüm yetkililere sesleniyoruz. Lütfen bu sektörün sorunlarına kulak verin. Gerekirse et alış ve satış fiyatlarına bir standart getirin. Herkes kaça alıp kaça satacağını bilsin. Kimse kafasına göre oyun oynayamasın” şeklinde konuştu.

"FIRSATÇILARA PRİM VERİLMESİN"
Sektörde gerekli kontrol mekanizmalarının düzgün işletilememesinden kaynaklı bir başıboşluk olduğunu belirten Aydın, büyük firmaların kendi kafalarına göre fiyat politikası belirlediklerini ifade etti. Bu firmaların hayvanları ucuz dönemlerinde topladıklarını iddia eden Aydın, “Şimdi öyle bir döneme girdik ki okullar tatil oldu. Yaz sezonu açıldı. Ramazan ayına da giriyoruz. Tabii bu döneme kadar hayvan sıkıntımız olmadıysa bile bu fırsatçılar yüzünden artık hayvan sıkıntımız baş gösterecektir. İşte bu yüzden halkımızın uyanık olması gerekiyor. Et fiyatlarındaki yükselişe karşı dur demeleri gerekiyor. Dünyanın herhangi bir yerinde 30 TL’ye kıyma satışı yapamazsınız. Ancak Türkiye’de maalesef bunun gerçekleşmesine çok az kaldı” dedi.