Vergi artışıyla birlikte ithal karkas et fiyatı 10 liradan 11 liraya çıktı. Yerli et ile ithal et arasındaki fiyat farkı hala yüksek olsa da bu karar yerli üreticinin elinde kalan ve yağlanmaya başlayan hayvan stoğunun erimesine yardımcı olacak.

Aytaç Genel Müdürü Akmet Tekten et fiyatlarında yeniden fahiş bir yükselme beklemediklerini belirtirken, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkan Yardımcısı Turan Özbahçeci ise, "Yurtdışından canlı hayvan alıp Aytaç'ın Belçika te-sislerinde kesip ülkeye getireceğiz ve yerel marketlere ulaştıracağız. Bu şekilde vergi artışından sonra bile ette en fazla 1 lira zam yapacağız" dedi.

LOBİCİLERİN CEBİ DOLAR

Vergi kararının tamamen büyük besi çiftliklerinin lobisi olduğunu düşünenler de var. Emin Hayvancılık'ın sahibi Mehmet Emin Aslan, "11 liraya sattığımız ithal karkası 13.5-14 liraya satmaya başladık. Çiftçinin elinde hayvan yok. Bu elinde 20-30 bin besi hayvanı olan çiftlik sahiplerinin spekülasyonu" dedi.

Emin Aslan - Etçii Restoranları ve Emin Hayvancılık'ın sahibi
Bürokratlara baskı yapıldı

Bu artış Ankara'da 3-4 büyük besicinin bürokratlara uyguladıkları baskının etkisi. Besi hayvanlarını topladılar, yüzde 45 vergiden sonra piyasaya sürüp voleyi vuracaklar. Kırmızı et temel gıda lüks tüketim ürünü değil ki yüzde 45 vergi uyguluyorsun. Bir tır canlı hayvandan kazancın üçte ikisini vergi olarak veriyorsam neden bu işi yapayım?

Nihat Özdemir - Kiler Genel Müdürü
Pahalı alıp, satacağız

Perakende satışlarda vergi oranındaki artış kadar et zam yer tabii ki. Yerli üretici için olumlu bir karar ama bu perakendeci tarafında daha pahalıya alıp daha pahalıya satmak anlamına geliyor.