Kurak geçen nisan ve mayıs aylarının etkisiyle saman üretimi azalınca, çiftçi hayvanlarına yedirecek saman bulamaz oldu. Samanın kilosu son bir yılda yaklaşık yüzde 400 arttı. Geçen yıl 25 kiloluk bir balya saman yaklaşık 3 TL’ye satılırken, bu yıl rakam 12 TL’ye kadar fırladı. Hayvanların fabrika yemiyle birlikte, saman gibi kaba yemleri yemesi gerektiğinden Türkiye Yem Sanayicileri Birliği çareyi kuru ot ithalatı izni için başvurmakta buldu. Hem fabrika, hem de kaba yem fiyatlarındaki artışın et ve süt fiyatlarına yansıyacağını belirten tarım ve hayvancılık çevreleri bu konuda bir an önce önlem alınmasını istiyor.

İbrahim Yetkin Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı

‘Besici yemde çifte darbe yedi’

“Türkiye’de geçen yıl hububat rekoltesi 21.3 milyon tondu. Bu yıl 19.5 milyon ton bekleniyor. Bunun ana nedeni kuraklık. Düşüş çok büyük olmasa da, hububattan arta kalanla yapılan saman üretimi darbe yedi. Fiyatlar yaklaşık 4 kat arttı. İşin kötü yanı yem sanayisinde kullanılan mısır ve soya gibi ürünlerin de yurtdışı piyasalardaki kuraklığın da etkisiyle fiyatı arttı. Yani besicilerin yem ve saman masrafı birlikte artmış oldu. Bu durumun da et ve süt ürünlerinin fiyatını artırması kesin gibi.”

Nazif Karabulut Konya Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı

‘1 kilo saman 1 liraya koşuyor’

“Nisan ve mayıs aylarında az yağış oldu. Bu da saman üretimini etkiledi. Şu anda büyük bir sıkıntı yaşıyoruz. Et fiyatları yükselince yurtdışından canlı hayvan ithalatının önü açıldı. Şimdi de saman ithalatı başlamalı. Hayvancılığın olduğu gibi samanın da merkezi Konya. Konya’da geçen yılki hasatta kilosu 10 kuruş civarında olan samanın şimdi kilosu 40 - 45 kuruş oldu. Türkiye’nin doğusuna gidildikçe fiyatlar kiloda 60 - 70 kuruşa kadar çıkıyor. Hem toz, hem balya samanda durum ayrı. Bu durumda kışın kilo fiyatı 1 liraya kadar çıkabilir. Devletin bu duruma el koyması lazım.”

Ülkü Karakuş Türkiye Yem Sanayicileri Birliği Başkanı

‘Kuru ot ithalatı izni için başvurduk’

“Hayvancılıkta maliyetin yüzde 65 - 70’e yakını yem. Hayvancılıkta kesif yem (fabrika yemi) ve kaba yem (saman vb) birbirinden ayrı düşünülemez. Bizde kaba yem olarak besleyici değeri olmayan saman kullanılır. Şu anda samanın fiyatı neredeyse mısır, buğday ve arpayla aynı. 3 kattan fazla artış var. Bu anormal. Türkiye’de kaba yem ithalatı yasak. O yüzden kuru ot, balya yonca ithalatına izin verilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’na başvurduk. Kesif yemde de yüzde 15 - 20’yi bulan fiyat artışı var. Bu yüzden yem ithalatındaki gümrüklerin indirilmesini de talep ettik.”

Milliyet