İthalat sözünün bile et fiyatlarının düşüşüne neden olduğuna dikkat çeken Didim Ziraat Odası Başkanı Ahmet Çetin, “Et fiyatları ülkemizde birden arttı. Kesim hayvanları üreticiden aracının eline geçince birden pahalanıyor. Ette yaşanan fiyat artışları üreticiye yansımıyor, hatta mağdur bile oluyor. Başbakanın sözü direk üreticiye yansıdı. Et fiyatları bir ilin ilçelerinde bile değişiklik gösterebiliyor. Türkiye"de ne kadar et var bunu belirlemek gerek, Hal Yasası gibi bunun sınırlanması lazım” dedi.
İthalatın kazançtan çok kayıp getireceğini savunan Çetin “Devletin et fiyatlarını düşürmesi için aracılara zaman ayırması lazım. Aksi takdirde ette ithalat kazançtan çok kayıp getirir. Ayrıca İthal Et projesi ile Milli Gelirimiz dış kaynaklara aktarılıyor. Üretici haklarını savunan uygulamalar ile hem et fiyatları düşürülsün hem de işsizlik azalsın” diye konuştu.
Didim Belediye Başkanı Mümin Kamacı da, “Ülkemize getirilecek etlerin ne olduğu belli olmayan etlerde olabilir. İthal et yerine hayvan üreticisine destek çıkılsa bu tartışmalar yaşanmaz. Şimdi yurt dışından et getirilecek.Ne olduğu belli olmayan etler alınacak. Buraya ne geleceği belli değil; Bu uygulama yanlış. İthalat yerine üreticiye destek çıkılsa, bu fiyatlarda bu kadar artmaz. Burada yem fiyatlarından tutun da süt fiyatlarının düşüklüğüne kadar her şey üreticinin aleyhine. Yurt dışına ithal hayvan için verilecek para, üreticiye destek verilse girdiler düşürülse,hem üreticimiz hem de ülkemiz kazanır” şeklinde konuştu.

“YERLİ ÜRETİM YAPILSIN”
Et fiyatlarının spekülasyonlara bağlı olarak arttığını savunan kasap Aykan Metin ise, fiyatlardaki artışta üreticilerinde pay sahibi olduğunu söyleyerek, ““Üreticiler piyasanın daralması için hayvanları satmıyorlardı. Bunun yanı sıra Doğu – Güneydoğu"daki yetiştiriciliğin azalması, tarım arazilerinin bölünerek küçülmesi ve girdi maliyetlerinin yüksek olması da hayvancılıkta cazibe bırakmadı. İthalatın canlı olarak yapılması şüpheleri ortadan kaldırır. Ayrıca ithalatı Et Balık Kurumunun yapacak olması da rantı engelleyeceği için doğru bir karar” ifadelerini kullandı. iha