CHP Genel Başkan Yardımcısı Umut Oran, Hükümetin et ithalatı kararıyla yerli üreticinin ''sonunu hazırladığını'' ileri sürdü.

Oran, yazılı açıklamasında, et fiyatlarındaki artışın bayramın keyfini kaçırdığını belirtti.

Oran, hükümetin hayvancılık politikalarındaki yanlış uygulamaları nedeniyle, et alabilenin çok para ödediğini, halkın bir kesiminin ise eti sadece kasap reyonlarında seyrettiğini savunarak, ''Et fiyatlarındaki artışın ana nedeni talebi karşılayacak kadar et üretimin yapılamamasıdır. Türkiye'de 2001 krizi sonrası uygulanan tarım ve hayvancılık politikası da sorunun ana kaynağıdır. Uygulanan politika üretimi gözeten değil, tam aksine tarım ürünlerini cari fiyatlarla değerlendiren sığ bir politikadır. Yani hayvan üretimi azaldığı için et üretimi azaldı. Türkiye'de hayvan varlığı 1989'da 67.7 milyon iken, şu anda 40 milyonun altına düşmüş durumda'' dedi.

Hükümetin et ithalatına izin vermesinin yerli üreticinin sonunu hazırladığını iddia eden Oran, alınan önlemlerle et fiyatlarının kısa dönemde düşebileceğini, ancak daha sonra tekrar yükselerek, tamamen dışa bağımlı ve ithalata dayalı bir politikanın egemen olacağını savundu.

Oran, CHP'nin iktidar olması durumunda hayvancılığa destek verileceğini ifade ederek, sektörün envanterinin çıkarılarak, kaçak hayvan girişinin önleneceğini, damızlık hayvan sayısının artılacağını ve Et Ve Balık Kurumu'nun yeniden yapılandırılacak ve küçük ölçekli tarım işletmelerine yönelik çalışmanın sağlanacağını kaydetti.

İktidarlarında et ve canlı hayvan ithalatına son vereceklerinin vurgulayan Oran, ''CHP iktidarında sadece damızlık hayvan ithalatına izin verilecek, gerekirse et fiyatları sübvanse edilecek. Süt fabrikaları kurulacak, süt içimi teşvik edilecek. Yem fabrikaları kurulacak ve yem üretimi teşvik edilecek. Ucuz yem ile maliyetler aşağıya çekilecek'' dedi.

A.A.