ABD"de ameliyat olan Maliye Bakanı yurda döndü. Eşi Ahsen Unakıtan, ABD"de tedaviye nasıl karar verdiklerini, “Ya Rabbi, bu nerede iyi olur, dedim. İçime Amerika"da Cleveland yazdı” diye anlattı

ABD"nin Cleveland kentinde 2 hafta önce başarılı bir baypas ameliyatı geçiren Maliye Bakanı Kemal Unakıtan dün Türkiye"ye döndü. Bakan Unakıtan, “Allah kimseyi oralara muhtaç etmesin, böyle sıkıntılar göstermesin” dedi.
Eşi Ahsen Unakıtan da ameliyat yerinin kendi içinden geçtiğini belirterek şöyle konuştu:
“Açtım ellerimi dedim ki "Ya rabbi, bu nerede olursa iyi olur." Sen bana doğru ve hayırlı yolu göster ve beni oraya yönelt diye dua ettim. Kendisine (Bakan"a) dedim ki "benim içime Amerika"da Cleveland yazıyor, önce Rabbime sonra oraya gidersek" dedim ve "peki" dedi yolculuk böyle başladı” dedi.

"Bir haftaya başlarım"
Bakan Unakıtan"la birlikte eşi, oğlu ve kızı da dün İstanbul"a geldi. Unakıtan, Atatürk Havalimanı VIP Salonu"nda İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah ve vatandaşlar tarafından çiçekler, pankartlar ve bandoyla karşılandı.
Torunu Taha, Ömer ve eşi Ahsen hanımla birlikte kameralar karşısına çıkan Unakıtan şöyle dedi:
“Ameliyatım başarılı geçti. Kontrollerde de bir olumsuzluk çıkmadı ve taburcu oldum. Telefon eden, çiçek gönderen, dualarını esirgemeyen dostlarıma teşekkür ediyorum.”
Unakıtan gazetecilerin soruları üzerine de, “Bir hafta içerisinde başlarım herhalde” dedi.

CHP: Masrafları kim ödedi?
CHP Amasya Milletvekili Hüseyin Ünsal, Maliye Bakanı Unakıtan"ın yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığı"na bir soru önergesi sundu. Ünsal, önergesinde şu soruları yöneltti:
“ABD"nin Cleveland kentindeki Cleveland Kliniği"nde 16 Şubat Pazartesi günü başarılı bir baypas ameliyatı geçirdiniz, acil şifalar diliyorum. Ancak kamu maliyesinin başında olan kişi olarak aşağıdaki soruların sorulması zorunluluğu hasıl olmuştur: ABD"ye tedavi amacıyla gidişinizle ilgili olarak sizin ve yanınızdaki aile bireylerinizin ulaşım, konaklama ve sağlık giderlerini kişisel hesabınızdan mı ödediniz? Yoksa bu masraflar devlet olanaklarından mı karşılandı? Söz konusu meblağın toplam tutarı nedir?”
MANSUR ÇELİK Ankara


Unakıtan"ı karşılayanlar arasında Trakyalıların yanı sıra milletvekili olduğu Eskişehir"den gelen vatandaşlar da vardı. Karşılama sırasında bir bando takımı da gösteri yaptı.

"One minute"ı bilmiyordu, oğlu doğruladı
Bakan Unakıtan, oğlu Abdullah Unakıtan"ın Başbakan Erdoğan"ın Davos"taki "One Minute" sözünü marka olarak tescil ettirmek için başvuruda bulunmasına ilişkin bir soru üzerine, “Zannetmiyorum, yok öyle bir şey” dedi. Unakıtan"ın oğlu Abdullah Unakıtan ise havalimanı çıkışında gazetecilerin soruları üzerine "One Minute" sözünün patenti için başvuru yaptıklarını doğruladı.
Abdullah Unakıtan, “Daha onaylanmadı herhalde... Böyle bir girişimde bulundum. Patent hakkı için müracaat ettik. Şu anda onaylanmasını bekliyoruz” dedi.
Abdullah Unakıtan, bir gazetecinin “Babanızın bu durumdan haberi yok galiba” demesi üzerine, “Yok” dedi. ABD"ye gitmeden önce başvuruda bulunduğunu ifade eden Unakıtan, “Başbakanımız daha söyledi, hemen arkasından ben de müracaat ettim” diye konuştu. Unakıtan, markayı öncelikle gıda alanında kullanmayı planladıklarını söyledi.

"Sadece senin değil, milletin Unakıtan"ıyım"
Ahsen Unakıtan, “Bakan”ı kendilerine bağışladığı için Allah"a şükrettiğini ifade ederek, Unakıtan"ın Türk milletine hizmet aşkıyla dolu bir insan olduğunu söyledi. Ahsen Unakıtan, Hacettepe"ye grip nedeniyle başvurduklarını hatırlatarak şöyle konuştu:
“Bakan"ın biraz şekerini yüksek bulunca... Hemen apar topar anjiyo ve derken damarlarının tıkalı olduğu söylenince...
Tabii ben hiç kabul edemedim. Ama bakan "Eğer benim baypas olmam gerekiyorsa ben hazırım, artık ben millete mal oldum Ahsen, sadece sana ait değil, bundan sonra milletin de Unakıtan"ıyım ben" dedi. Onun üzerine yapacak bir şey yok. Çok zor kabullendim. Bir şoka girdim. Ameliyat saatinde çocuklarla biz ölüp ölüp dirildik.”

"Ulusoy"un görevden alındığından haberdarım"
İcranın bir bütün olduğunu, birisi olmadığında onun yerine vekil bulunduğunu, vekilin de asil gibi hareket edebileceğini ifade eden Unakıtan, yokluğunda yapılanların geçerli olduğunu söyledi. Unakıtan, Gelir İdaresi Başkanı M. Akif Ulusoy"un görevden alındığından haberi olduğunu belirterek, bir gazetecinin “Telefon konuşması bilginiz dahilinde miydi?” sorusuna şu karşılığı verdi:
“Bana gelen bir şeyi hemen en detayına kadar hatırlamak mümkün değil ama bana gelen konular eğer Gelir İdaresi ile ilgili ise Gelir İdaresi Başkanlığı"na, muhasebat ile ilgili ise Muhasebat Genel Müdürlüğü"ne, bütçeyle ilgiliyse Bütçe Genel Müdürlüğü"ne gönderirim. İlgili arkadaşla konuşmalarını tavsiye ederim.”
Unakıtan, bir gazetecinin Doğan Holding"e verilen vergi cezasını hatırlatması üzerine, “Bilahare konuşuruz” dedi.


MİLLLİYET