Antalya'da bir evlilik şirketi, Burdur'un Ağlasun ilçesindeki Sagalossos Antik kenti'nde yerli ve yabancıları evlendirmek için turlar düzenlemeye başladı.

Wedding City Antalya Genel Müdürü Gülseren Özdemir yaptığı yazılı açıklamada, Sagalassos Antik Kenti'nin tarihte imparatorların gözde şehri olduğunu anımsattı. Pisidia bölgesinin Roma İmparatorluk döneminde en önemli şehri olan Sagalassos'un, Burdur'a bağlı Ağlasun ilçesinin 7 kilometre kuzeyinde, deniz seviyesinden 1700 metre yükseklikte yer aldığını belirten Özdemir, Sagalassos antik kentinde bulunan Antoninler Çeşmesi'nin MS 161?180 yılları arasında Roma İmparatoru Marcus Aurelius zamanında yapıldığını ve Roma İmparatorluğu'nun prestij göstergesi olarak inşa edildiğini kaydetti.

Özdemir, 1990 yılından itibaren kazı çalışmalarının devam edildiği kentte Helenistik Çeşme ile Neonlar Kütüphanesi'nden sonra Antoninler Çeşmesi'nin de restorasyon işleminin tamamlandığını hatırlatarak, 28 metre uzunluğunda 9 metre yüksekliğinde inşa edilen çeşmenin İmparatorluk döneminin özelliklerini yansıttığını, Antoninler Çeşmesi'nin elit bir çeşmeden gerçek bir hanedanlık abidesine dönüştürüldüğünü vurguladı.

Turizme kazandırılan Sagalassos Antik Kenti ve Antoninler Çeşmesi'nin Burdur turizmi için büyük önem arz ettiğini ifade eden Özdemir, şunları kaydetti:

''Sagalassos bu haliyle UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası Geçici Listesinde en başta yer almıştır. Sagalassos Antik kenti ve Antoninler Çeşmesi antik kentlerin en gözdelerindendir. Sagalassos, Efes ile yarışacak kapasitede bir şehir özelliğine sahiptir. İyi tanıtılırsa görenleri hayran bırakacak bu antik şehrin takipçileri ve ziyaretçileri artacaktır.''

Antoninler Çeşmesi ve tarihte İmparatorların gözde şehri olan Sagalassos'un günümüzde kültür turizmi meraklılarının da gözdesi olacağına dikkati çeken Özdemir, Antoninler çeşmesinin, günümüzde 'Aşk Çeşmesi' olmaya aday olduğuna işaret etti. Özdemir şöyle devam etti:

''Dünyanın gözdesi olmaya aday olan tarihi antik şehir Sagalassos'taki Antoninler Çeşmesi, dünyanın her yerinden evlenmek için gelecek çiftlerin günümüzde artık 'Aşk çeşmesi olmaya aday. Antalya'da uluslararası evlilik organizasyonu yapan şirketimiz, dünyanın her yerinden gelen çiftleri, Demre Aziz Nikola Müzesinde 6 Aralıkta bir ilki gerçekleştirip toplu nikahla evlendirmiş ve bu toplu nikahı her yıl aynı tarihte bir düğün festivali olarak tekrarlamaktadır. Yeni bir projeyi turizme sunmaya hazırlanıyoruz. Burdur Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nden aldığımız özel izinle, bu yeni proje evlenecek bütün yabancı çiftleri antik şehir Sagalassos'ta 1800 yıllık Antoninler Çeşmesi'nin önünde birbirine aşklarını ilan edip 'evet' deme şansını sunacak.''

Nikahtan sonra gelin ve damadın beyaz güvercinleri mutluluk sembolü olarak uçuracaklarını, çiftlerin birbirleri için dilek tutup Antoninler Çeşmesi havuzuna sembolik uğur parası atacaklarını ifade eden Özdemir, ''Tüm dünyanın tanıdığı Roma'daki Aşk Çeşmesine artık rakip olan Antoninler Çeşmesi'ni evlenecek tüm dünya gençlerine tanıtmak için yola çıktık. Umuyorum en kısa zamanda bütün dünyanın tanıdığı bizim de bir tarihi aşk çeşmemiz olacak'' açıklamasında bulundu.

A.A.