TESK Başkanı Bendevi Palandöken, "Çalışmalarımız sonuç verdi. 16 banka ile anlaştık ve 27 Mayıs itibariyle borçlu olan esnafımız borçlarına ilişkin bankalarla anlaşmaya başlamışlardır" dedi.

Esnaf ve sanatkarların kamuya olan borçlarının 6111 sayılı (torba) Kanunla yeniden yapılandırıldığının altını çizen Palandöken, "Bu borçlar düşük faizle ve 36 aya varan vade ile taksitlendirilmesine imkan sağlanmıştır. Diğer taraftan bankalarla olan görüşmelerimiz sırasında, bankaların varlık yönetim şirketlerine devretmiş olduğu borçların yapılandırılması da sağlanarak konu ile ilgili gelişmeler genelgelerle teşkilatımıza duyurulmuştur. Son olarak, bankalarla olan görüşmeler de tamamlanmış ve 27 Mayıs 2010 tarihi itibariyle esnaf ve sanatkârlarımızın aşağıda belirtilen bankalara olan kredi ve kredi kartı borçları yeniden yapılandırılmıştır" diye konuştu

BORÇ TAKSİTLENDİRİLECEK

Borç yapılandırması ile ilgili olarak oda, birlik ve federasyonlara durumu genelge ile bildirdiklerini anlatan Palandöken, "Öncelikle, borç yapılandırması genel olarak donuk ticari kredi borçlarını kapsamaktadır. Esnaf ve sanatkârlarımızın aynı bankaya hem kredi hem de kredi kartı borcu bulunması halinde her iki borç da yapılandırılabilecektir. Ancak, sadece kredi kartı borçları yapılandırma kapsamında bulunmamaktadır. Borç yapılandırmasından sadece esnaf ve sanatkârlarımız yararlanacak. Dolayısıyla, bu protokol kapsamında yapılandırma başvurusunda bulunanlardan esnaf ve sanatkâr siciline kayıtlı olduklarına dair belge istenecektir. Yapılandırma kapsamındaki borçlar, 31.10.2010 tarihi itibariyle protokole imza atan bankalara olan donuk ticari kredileri kapsamaktadır. Bu tarihten sonra donuk hale gelen borçlar yapılandırma kapsamı dışında kalmaktadır. Yapılandırılan borçlar için 36 aya varan vade ile taksitlendirme yapılabilecektir. Bu borçlara uygulanacak faiz oranı ise, 18 aya kadar olan vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranının 3 puan eksiği, 18 aydan uzun vadeler için Merkez Bankası avans faiz oranı olarak belirlenmiştir" şeklinde açıkladı.

Protokol imzalayan bankaların listesi: Akbank, Alternatif Bank, Anadolu Bank, Denizbank, Eurobank Tefken, Finans Bank, HSBC Bank, Şekerbank, Tekstil Bankası, Türk Ekonomi Bankası, Ziraat Bankası, Garanti Bankası, Halk Bankası, İş Bankası, Vakıflar Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası. Borç yapılandırması için başvurular 27 Mayıs 2011 tarihi itibariyle başlamış olup, 27 Temmuz 2011 tarihinde sona erecektir. Esnaf ve sanatkârların birden fazla bankaya donuk kredi borcunun bulunması halinde her bir bankaya ayrı ayrı başvuruda bulunulması gerekiyor.