Aydın Esnaf ve Sanatkârlar Odaları Birliği (AYESOB) Başkanı Hulisi Akşit ve birliğe bağlı esnaf odaları temsilcileri Vali Kerem Al'ı ziyaret etti. Akşit başkanlığındaki esnaf heyetinde Aydın Şoförler ve Otomobilciler Odası Başkanı Semih Özmeriç, Aydın Demirciler Odası Başkanı Muhammet Ali Künkçü, Nazilli Fırıncılar Odası Başkanı Reşat Ofluoğlu, Söke Terziciler Odası Başkanı Salih Kılınç, Söke Demirciler Odası Başkanı Ahmet Tokmakoğlu, Nazilli Terziciler Odası Başkanı Ahmet Kaymaz, Köşk Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Memduh Gölcük, Aydın Berberler Odası Başkanı Selahattin Çetindoğan ve AYESOB Genel Sekreteri Mustafa Çağlayan yer aldı.
Ziyarette AYESOB’un çalışmaları ve Ahilik Haftası etkinlikleri hakkında bilgiler veren Birlik Başkanı Akşit, Vali Kerem Al’a hem hoş geldin demek hem de Ahilik Haftası’nın son gününde kendisiyle birlikte olmak istediklerini söyledi. AYESOB’un il genelinde bağlı 82 odayla 42 bin üyesine hizmet vermekte olduğuna işaret eden Akşit,”AYESOB Öğrenci Okutma Vakfı olarak her yıl 400 öğrenciye burs veriyoruz. Bugüne kadar 2 bin 972 öğrenciye burs verdik. Çeşitli zarar ve ihtiyaçları için 2 bin 922 esnaf kardeşimize maddi yardımda bulunduk. Bugüne kadar yaptığımız yardımlar 1 milyon 600 bin TL’yi buldu. Halende elimizden geldiği kadar yardımlarımızı sürdürüyoruz. Esnaflarımız arasındaki bu dayanışma Ahilik geleneğinden geliyor. Ahilik teşkilatı sık sık, dünyada yaşamak için bilgi, ahlak ve sanata, esnaf-sanatkarlar arasında yardımlaşma ve işbirliğine, ahiret için de takva ve iman esaslarına sımsıkı sarılmaya ihtiyaç olduğunu hatırlatırdı. Bu bakış açısının uygulamaya konulmasıyla Ahilik Örgütü, günümüzde gelişmiş ülkelerin çok önem verdikleri sivil toplum kuruluşlarının dünyadaki ilk, en kapsamlı ve en mükemmel örneğini oluşturmuştur” dedi.
Ahilik Haftası ile ilgili olarak bir haftayı geride bıraktıklarını söyleyen Al, “Bugün Ahilik ile ilgili yeni tespitler bulunduk. Ahilik 500 yıldır hem sosyal hem de siyasal tarihimizi etkilemiştir. Esnaflarımız ekonomik ve sosyal yaşamın vazgeçilmez bir parçasıdır. Esnaflarımız toplumun bel kemiğini oluşturuyor. Bu nedenle Ahilikten ilham almamız gerekmektedir. Çünkü bize sermaye açısından büyük ip uçları veriyor. Ahilikte miskinliğe yer yoktur. Her hangi bir ranta prim sağlamaz. Tarihimizde bunlarla ilgili çok güzel modeller bulunuyor. Alacağımız dersler var. Ahilik müessesesiyle birlikte; üretim girdileri düşürülmüş, esnaf ve sanatkarın kendi aralarındaki mesleki kuralları düzenleyen ve denetleyen özel hukuk sistemi kurulmuş, mesleki eğitimin en iyi şekilde verilmesine ilave olarak mensuplarına ahlaki erdemler kazandıran bir eğitim yuvası oluşturulmuş, üretime kalite getirilmiş, hileli üretime, fahiş fiyat uygulamasına karşı tüketici hakları korunmuş, din, dil, etnik köken vs. farkı gözetilmeksizin toplumun tümünü kucaklayıp haklarını gözeten, söz hakkı veren bir demokrasi kurumu meydana getirilmiştir” şeklinde konuştu.