Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, Bakanlık olarak ilk kez KOSGEB aracılığıyla imalatçı esnaf ve sanatkara, “sıfır” faizli ve 18 ay vadeli 25 bin YTL"ye kadar kredi kullandırılacağını açıkladı. Esnaf ve sanatkara sağlanacak kredi hacminin toplamı 125 milyon YTL"ye ulaşacak.

Çağlayan"ın açıkladığı “Esnaf ve Sanatkar Kredisi Destek Programı”na göre sıfır faizli kredi kullanmak isteyen imalatçı esnaf ve sanatkarlar, 20 Ağustos Çarşamba gününden itibaren Ziraat Bankası, Halkbank, Vakıfbank, Türkiye İş Bankası, Yapı Kredi Bankası, Garanti Bankası, Akbank ve Türk Ekonomi Bankası olmak üzere 5 özel ve 3 kamu bankasına başvurabilecek. Başvurular doğrudan bankalara yapılacak, KOSGEB yapılan başvuruları imalatçı kriterlerine göre değerlendirecek. Teminat sorunu yaşayabilecek olan imalatçı esnaf ve sanatkar, Kredi Garanti Fonu"na başvurabilecek.

YÜZDE 25"İ GÜNEYDOĞU VE DOĞU"YA

Sıfır faizli destek kapsamında 125 milyon YTL"lik kaynağın, yüzde 25"i Güneydoğu ve Doğu Anadolu, yüzde 25"i diğer kalkınmada öncelikli yörelerde ve yüzde 50"si de normal ve gelişmiş yörelerdeki imalatçı esnaf ve sanatkara kullandırılacak.

KADIN GİRİŞİMCİLERE “POZİTİF AYRIMCILIK”

Beş bine yakın imalatçı esnaf ve sanatkarın yararlandırılması planlanan programda, esnaf ve sanatkar kadın girişimcilere pozitif ayrımcılık yapılarak işletme başına 30 bin YTL"ye kadar kredi kullandırılacak.

Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, Hükümet olarak esnaf ve sanatkara büyük önem verdiklerini, bu kesimin sorunlarının çözümü için çalıştıklarını ifade etti.

Bakan Çağlayan, ilk kez, bakanlık olarak “Esnaf ve Sanatkar Destek, Değişim ve Dönüşüm Stratejisi Eylem Planı” hazırladıklarını ve bunu yakında açıklayacaklarını bildirirken, Esnaf ve Sanatkara sıfır faizli Destek Programı"nın bu Eylem Planı"nın ilk adımı olduğunu vurguladı.

Bu bağlamda esnaf ve sanatkarların finansman gereksiniminin karşılanabilmesi ve piyasada yaşanan nakit sıkışıklığının bir ölçüde giderilebilmesi için Bakanlığın ilgili kuruluşu KOSGEB aracılığıyla ilk defa imalatçı esnaf ve sanatkarlara yönelik “sıfır faizli bir kredi desteği” programını başlattıklarını bildiren Çağlayan, bu programdan 5 bin imalatçı esnaf ve sanatkarın yararlanmasını öngördüklerini açıkladı.

TOPLAM 125 MİLYON YTL KAYNAK AKTARILACAK

Çağlayan"ın verdiği bilgiye göre sıfır faizli kredi, ilk 6 ayı ödemesiz, 3 ayda bir ödemeli ve 18 ay vadeyle verilecek. Kredi faiz desteğiyle, esnaf ve sanatkara toplam 125 milyon YTL kaynak kullandırılacak.

Esnaf ve Sanatkar Kredisi Destek Programı"ndan, esnaf ve sanatkar odalarına kayıtlı, kapasite raporuna sahip olan imalatçı esnaf ve sanatkar, KOSGEB Veri Tabanına kaydolarak yararlanabilecek.(ANKA)