Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Genel Başkanı Bendevi Palandöken, yaptığı açıklamada, tütün satan yerler, bakkal, kahvehane, otel, lokanta gibi işletmelerin pazar günü açık olabilmek için belediyelere harç yatırıp, özel ruhsat almak zorunda olduğunu, bunun da serbest piyasa koşullarına uymadığını belirtti. Bu uygulamanın adaletsiz olduğunu başından bu yana savunduklarını anlatan Palandöken, hafta tatili ile ilgili kanunda bu işletmelerin pazar günü çalışabileceğinin belirtilmesine rağmen, belediyelerin bu işletmelerden harç aldığını kaydetti.
Pazar günü açık olabilmek için ödenecek harç miktarlarının her belediyenin kendi meclis üyelerince komisyonda belirlendiğini ifade eden Palandöken, bunun da haksızlıklara yol açtığını dile getirdi.
Uygulamanın iptali için Ankara 1. İdare Mahkemesi'nde dava açtıklarını ve davanın lehlerine sonuçlandığını ifade eden Palandöken, Danıştay'ın da kararı onadığını belirterek, ''Artık söz konusu işletmelerin pazar günleri dükkanlarını açabilmek için belediyelere harç ödemeleri ve özel ruhsat almaları gerekmiyor'' diye konuştu.