Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit ile Aydın ve Muğla İlleri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Necip Saraç, esnafa yüzde 12 faizle kredi müjdesi verdi.
Geçen hafta Ankara'da düzenlenen Esnaf ve Sanatkar 2009 Değerlendirme Toplantısı'nın sonuçlarını açıklayan Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hulusi Akşit Bakan Çağlayan"a da olumlu buldukları bu uygulamalardan dolayı teşekkür ettiklerini söyledi. Konuyla ilgili Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Binası"nda Aydın ve Muğla İlleri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Necip Saraç ile basın açıklaması yapan Hulusi Akşit, “Sanayi ve Ticaret Bakanlığımız, Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu ile Küçük ve Orta Ölçekli Sanayi Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) işbirliğiyle Can Suyu kredisi adı altında bir kredilendirme yoluna gidilmiş, imalatçı esnaflarımızın bir kısmı bundan yararlanabilmişti. Ayrıca esnaf ve sanatkarlarımıza kredinin önünü açabilmek için de KOSGEB kanununda değişiklik yapılarak kredilerin tüm esnaf ve sanatkarlar kesiminin kullanabileceği düzenleme bakanlar kurulu onayıyla hayata geçirilmiştir" dedi.
Toplantıda ve daha önce de Aydın Esnaf ve Sanatkarının yaşadığı sıkıntıları Sanayi ve Ticaret Bakanı Zafer Çağlayan'a ilettiklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını ifade eden Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı Hulusi Akşit “Bilindiği gibi bir kere sicil alan bir daha bankalardan kredi alamamaktaydı. Sicil affı konusunda yapılan yeni düzenlemede bankalar tarafından uygulanmıyordu. Yeni düzenlemeyle 2004 yılının Mart ayından 2009'un Haziran ayına kadar bütün kesimlere sicil affı getirilmiş tüm bankalara da uygulama zorunluluğu yasal olarak devreye koyulmuştur. Bundan böyle bankaların esnaf ve sanatkarlara verilecek krediyi kötü sicilden dolayı erteleme lüksü kalmamıştır. Bu düzenleme esnaf ve sanatkarlarımıza hayırlı olsun. Toplantıdan alınan en sevindirici sonuçlardan biri de çırakların sosyal güvenceleri devlet tarafından sağlanır iken, çıraklıktan kalfalığa geçenlerin sosyal güvencesi ödenmiyordu. Bu da meslekte ilerlemeye engelliyor, esnaf da kalfa çalıştırmaktan çekiniyordu. Şimdi kalfaların sosyal güvenceleri de devlet tarafından sağlanacak” sözlerine yer verdi.
Aydın ve Muğla İlleri Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Bölge Birliği Başkanı Necip Saraç ise gelişmelerin esnaf adına sevindirici olduğunu kaydederek “Son üç aydır toplam maliyetleriyle birlikte esnafa yüzde 18,2'ye tekabül eden oranlarda faiz kullandırılıyordu. Ancak Sanayi ve Ticaret Bakanımızın esnaf ve sanatkarlarımıza gösterdiği yakın ilgi ile kooperatifçe kullandırılan kredilerle ilgili çıkan kararname sonucunda kredi faizlerinin yüzde 50'si esnafça ödenecek olup, diğer yüzde 50'lik kısmı ise devlet tarafından karşılanacak. Esnaflarımız 31 Mart 2009 tarihinde sona erecek olan yapılandırma işlemlerini bir an önce yaptırmalıdır. Kooperatifimize olan borçlarını bitirip, sicil affından da yararlanarak yeniden kredi alma şansına kavuşmalıdırlar" şeklinde konuştu.
Aydın Esnaf ve Sanatkarlar Odası Birlik Başkanı Hulusi Akşit, konunun en önemli yönünün SSK ve BAĞ-KUR prim borcu olan esnafa da kredilerden yararlanma imkanı tanınması olduğunu kaydetti.