Esnaf ve sanatkarlara verilen yüzde 50 Hazine sübvansiyonlu krediler, 2012 yılında da devam edecek. Ekonomiden sorumlu Başbakan Yardımcısı Ali Babacan tarafından hazırlanan çalışma Başbakanlık'a gönderiliyor. Edinilen bilgilere göre Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Birlikleri Merkez Birliği (TESKOMB) ve Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan kredilerin faiz oranı yüzde 12 olacak. 

Zaman gazetesinin haberine göre; yüzde 50 oranında Hazine sübvansiyonu olduğu için esnaf yüzde 6 oranında faiz ödeyecek. Vadesi bir yıla kadar olan kooperatif kredilerinde faiz oranının yüzde 5 olması beklenirken, 25 bin liranın üzerinde kredi kullananların maliyetinin ise masraflar sebebiyle 1-2 puan daha artması bekleniyor. Normalde geçen yıl sonunda çıkması beklenen kararnamenin gecikmesi sebebiyle 1,5 aydır esnaf kefalet aracılığıyla kullandırılan kredilerde yüzde 50'den fazla düşüş yaşandı.

Ekonomi yönetiminden edinilen bilgilere göre geçen yılın sonunda 5,5 milyar lira büyüklüğe ulaşan TESKOMB kredileri toplam büyüklüğünün yıl sonunda 6 milyar liraya çıkması bekleniyor. Bu yıl 3 milyar liralık yeni kredi kullandırılması planlanıyor.

TESKOMB, yeni açılacak ve vadesi bir yılı olan kooperatif kredilerinde yüzde 5 ile faiz kullandırıyor. Mevcut ya da yeni açılacak ve vadesi bir yıldan fazla olan diğer tüm kooperatif kredilerinde faiz oranı yüzde 6 olarak uygulanıyor. İşletme kredisi şahıs üst limiti 100 bin lira olarak devam edecek. Yeni dönemde 25 bin liranın üzerindeki kredi faizlerinde küçük de olsa bir artış bekleniyor.

Babacan'ın müjdesini vereceği esnaf ve sanatkar kredisi hakkında değerlendirmede bulunan üst düzey bir ekonomi yetkilisi, yüzde 50 Hazine desteği için gerekli kararnamenin geçmişte yıl sonlarında çıktığını belirterek, "2012 yılı hem Türkiye ekonomisi hem de esnaf ve sanatkar için zor geçecek gibi görünüyor.
Esnaf kredisi piyasada önemli bir rahatlatıcı etki oluşturuyor. 2012 yılı için gerekli düzenleme yapılamadığı için kooperatifler aracılığı ile kullandırılan kredilerde önemli miktarda düşüş olmuştu. Önümüzdeki günlerde onayın tamamlanması ile birlikte süreç normale döner." değerlendirmesinde bulundu.

TESKOMB aracılığı ile normal dönemde aylık 300 milyon liranın üzerinde bir rakamda kredi kullandırılırken, geçen ay bu rakam yüzde 50'den fazla azaldı. TESKOMB ve Halk Bankası aracılığı ile kullandırılan esnaf kredileri için 2012 yılı bütçesine 282 milyon liralık kaynak aktarılmıştı. Öte yandan bankacılık sektöründe toplam kredilerdeki takibe dönüş yüzde 3'e yaklaşırken esnaf kredilerinde yüzde 1'in altında.