Didim Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifi Başkanı Ali İhsan Kubaliç tüm dünyada yaşan ekonomik krizin Didim"i de etkilediğini söylerken esnafın önünü göremediğini kooperatif olarak 10 ayda 7 trilyon kredi verdiklerini belirtti.
9 Ekim 2001 tarihinde göreve geldiklerini belirten Kubalic “Göreve başladığımız da kooperatifimizin bankaya 275 bin YTL borçlu idi. Biz göreve başladığımızda 2003 yılına kadar borcu ödeyip kooperatifimizi ayakta tuttuk. Kooperatifimizi yoktan var ettik diyebiliriz. Kooperatifimiz bünyesinde 2004 yılında yardım sandığı kurduk 2005 yılından itibaren de bu yardım sandığında paralarımız birikmeye başladı. Şu an itibariyle yardım sandığımız da 500 bin YTL, risk fonumuzda 476 bin YTL, Kooperatifimizin anaparasında 175 bin YTL, güçlendirme fonumuzda 40 bin YTL, bloko sermayemizde ise 98 bin YTL olmak üzere toplam 1 milyon 289 bin YTL"lik bir güce sahibiz. Normal finansmanımız 6 milyon YTL. Didim Esnaf ve Sanatkarlar Kredi Kefalet Kooperatifinin hiçbir kurum ve kuruluşa bir kuruş borcu yoktur” dedi.
Esnafın ekonomik olarak sıkıntıların olduğunu ve son yaşananlardan çok büyük etkilendiğini kaydeden Kubaliç, “6 ay sonra bırakın kredi vermeyi kredi alacak esnaf bulamayacağız. Protestolu senetler, ödenmemiş senetler, ödenmeyen kredi kartı borçları şu an piyasada çok. Esnaf 3 ay sonra ödeyeceği kredi taksitini dahi bulamıyor. Esnaf arkadaşlarımız borcu borçla kapatmaya çalışıyor ama nereye kadar bu durum bir yerde patlak verecek. Biz kooperatif olarak esnafımıza elimizden geldiğince yardım etmeye çalışıyoruz. 10 ayda 7 milyon YTL"lik kredi yardımı yapmışız fakat esnaf taksitlerinin günü geldiğinde nasıl ödeyeceğini düşünüyor. Uzmanlara krizin kendisini 6 ay sonra daha da güçlü hissettireceğini söylüyor ama ben şunu söyleyeyim böyle giderse Didim" de 6 ay sonra elle sayacak kadar esnaf kalır. Elimizde 20 "e yakın dosya var. Bunların sadece 5 tanesini avukatlara gönderdik bu kişilerinde borçları o kadar çok değil ama bunları bir şekilde ödemelerinin yollarını ayarlayacağız” diye konuştu.
Esnaflara bir günde kredi imkanı da verdiklerini söylerken kooperatiflerinde her türlü işlemi teknolojik ortamda yaptıklarını dile getiren Kubaliç, son alarak sıkıntıdan bulunan esnaflara da çağrı da bulunarak kooperatife danışmadan hareket etmemelerini istedi.