Küçük işletmelere sıfır faizli kredi desteği verilecek, sayısı 2 milyonu aşan esnafın kredi borçları yeniden yapılandırılacak

Hükümet,kriz nedeniyle darboğaza giren 2 milyon esnafın vergi, sosyal güvenlik ve kredi borçlarını yeniden yapılandırmak için harekete geçti. Toplam 74 sektörde hizmet veren küçük işletmelere sıfır faizli kredi desteği verilecek. Devlet Bakanı Ali Babacan da, gelecek hafta esnaftan brifing alarak sorunlarını birinci ağızdan dinleyecek.
Ali Babacan başkanlığında yapılan Ekonomi Koordinasyon Kurulu toplantısında, esnaf ve KOBİ'lere sağlanan destekler masaya yatırıldı. Ekonomi yönetimi esnaf ve KOBİ'lere desteği artırmak için çalışma grubu kurma kararı aldı. Türkiye Esnaf ve Sanatkârlar Konfederasyonu (TESK), geçtiğimiz hafta Bakan Babacan'ı ziyaret ederek esnafın sorunlarını ve taleplerini içeren 13 maddelik bir rapor sundu. TESK Başkanı Bendevi Palandöken, Babacan'dan esnafın birikmiş vergi ve SSK borçlarının yeniden yapılandırılmasını ve kredi borçlarına ödeme kolaylığı getirilmesini istedi.

KREDİ KANALI KAPALI

Esnaf Kefalet Kooperatifi Başkanı Ahmet Tural da, geçen yıl tek bir kredi talebi alamadıklarını, geçen yıl yüzde 5 olan kredi icra takip oranının bu yıl yüzde 9'a çıktığını söyledi. Tural, "Esnafın eli kolu bağlı. Bu yaz daha da sancılı geçecek. Eskiden olduğu gibi rahat kredi kullanamıyorlar. Acilen önlem alınmalı" diye konuştu.


Bakkaldan manava herkes kullanabilsin...


Yeni Şafak'a konuşan TESK Başkanı Bendevi Palandöken, yeni kanun ile imalat grubu dışında olan ayakkabıcısından bakkalına, manavından taksicisine kadar tüm esnafın değişim ve dönüşüm kredisi kullanabileceğini söyledi. Sıfır faizli kredi desteğinin daha küçük işletmelere kullandırılması gerektiğini vurgulayan Palandöken, “Kredi desteğinden KOBİ'lerden ziyade esnaf kesiminin yaralanması gerekiyor. Bugün 250 işçisi olan bir işletmeye destek verdiğinizde 250 kişinin işçi primi bile çok yüksek miktarlar eder. Kullandırılacak kredilerin belli yerlere gitmesini istemiyoruz. Bu kredilerin sadece küçük esnafa kullandırılmasını talep ediyoruz. Bu ayın 9'unda hükümet ile görüşmemiz olacak. Orada dile getireceğiz” dedi.