Yaptırım uygulanması durumunda Esma Esed, internet üzerinden yaptığı pahalı alışverişlere devam edemeyecek. Geçtiğimiz günlerde İngiliz gazetelerinde yayınlanan ve Esed ailesine ait olduğu iddia edilen elektronik yazışmalarda, Esma Esed'in internet üzerinden büyük miktarlarda alışveriş yaptığı ortaya çıkmıştı.

İngiliz Daily Telegraph gazetesinin haberine göre, AB dışişleri bakanlarının Cuma günkü toplantısında, Esma Esed ve Esed ailesinin diğer üyeleri de daha önceden mal varlıkları dondurularak kara listeye alınan Beşşar Esed'in başını çektiği 114 kişilik listeye eklenecek. Haberde ayrıca, 38 Suriye şirket ve organizasyonunun da AB ülkelerindeki banka hesapları ve mal varlıklarının dondurulacağı belirtildi.

Yaptırımlar arasında öncelikle, söz konusu kişi veya şirketlerin AB'deki hesaplarının dondurulması, mal varlıklarına el konulması ve seyahat yasağı bulunuyor. Ancak İngiliz vatandaşlığını korumasına izin verildiği takdirde Esma Esed'in İngiltere'ye seyahat etmesinde herhangi bir engel olmayacağı yorumu yapılıyor.

Rejim muhalifi Suriyelilerin İngiliz medyasına sızdırdığı elektronik postalarda, Beşşar Esed'in ülkede binlerce kişiyi acımasızca katlederken eşi Esma Esed'in Londra ve Paris'teki lüks mağazalardan online olarak mücevher, mobilya ve farklı antika eserler aldığı ortaya çıkmıştı.