Kullanım ömrünü tamamlamış ve teknolojiye  uyum sağlayamayan eski cep telefonları, geri dönüşüm firmalarınca belirli bir  ücret karşılığında toplandıktan sonra altın, paladyum, gümüş ve bakır gibi  madenlerin ayrıştırılması için Almanya, Belçika, Japonya, Çin gibi ülkelere  gönderiliyor. 
 
 Marmara Bölgesi'ne hizmet sunan bir geri dönüşüm firmasının genel  müdürü Cengiz Coşkun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de aylık 1-2 ton  cep telefonunun geri dönüşüm sürecine dahil olduğunu söyledi.
 
Eski teknoloji cep telefonlarında altın, paladyum, gümüş ve bakır gibi  değerli madenlerin oranının yeni cep telefonlarına kıyasla çok daha fazla  olduğunu dile getiren Coşkun, ''Bu süreçte ülkemizde toplanan eski veya arızalı  cihazlar, geri dönüşüm firmaları tarafından Almanya, Belçika, Japonya, Çin gibi  ülkelerde mevcut rafinerilerde eritme ve değerli madenlerin ayrıştırılması  işleminden geçer. Bu işlem neticesinde altın, paladyum, gümüş, bakır ve benzeri  değerli madenler tekrar ekonomiye kazandırılır.'' dedi.
 
Bilgisayar, tablet, cep telefonu ve benzeri teknolojik ürünlerde en  hızlı iletken altın olmasından dolayı ana kart üzerinde mevcut veri yollarının  altın suyu ile yapıldığını belirten Coşkun, ''Ayrıca bu cihazların işlemcilerinde  ve çiplerinde altın kullanılmaktadır. Ana kart üzerinde mevcut birçok devrenin  birbirine bağlantı yolu ise gümüş ve bakır madeni ile yapılmaktadır. Maddi değeri  altının yarı fiyatı olan paladyum madeni de ana kart üzerinde kullanılmaktadır.''  diye konuştu.
 
7 bin telefonun ağırlığı 1 ton
 
Coşkun, ortalama değerlerle 7 bin cep telefonunun 1 ton geldiğini  belirterek, "Bir ton cep telefonu ana kartından ortalama 1 kilogram altın, 2  kilogram paladyum ile yüksek oranlarda gümüş ve bakır madeni çıkmaktadır. Bu  oranlar  rafinerinin ayrıştırma esnasında kullandığı teknolojiye ve kalitesine  göre yükselmekte veya düşmektedir. Günümüzün teknoloji devleri, az maliyetle daha  kullanışlı ve çok özelliğe sahip elektronik ürünler tasarlıyor. Maden değeri  açısından düşündüğümüzde 10-15 yıl önce üretilmiş ve hiçbir fonksiyonu olmayan  basit bir cep telefonundan çıkan değerli madenler, günümüzün gelişmiş akıllı cep  telefonlarından çıkan değerli madenin iki katı daha fazladır.'' ifadelerini  kullandı.
 
 Firma olarak kullanılmış cep telefonlarından yılda 10 ile 20 ton arası  topladıklarını anlatan Coşkun, eski telefonların daha sonra işlenmek üzere yurt  dışına gönderildiğini söyledi.