Polis şefleri hakkında dava açılmasına neden olan operasyon, Emniyet Genel Müdürlüğü'ne gelen bir ihbar mektubuyla başladı. İhbarcı mektubunda Gülcü ile Uzunkaya'nın adlarını kullanan İrfan Erbarıştıran'ın, kendilerini dolandırdığını öne sürdü.

İhbarla ilgili müfettiş incelemesinin ardından dosya İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderildi. Bunun ardından, İzmir polisi, 2009 Aralık ayında düzenlenen operasyonda 5 kişiyi gözaltına aldı, Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü'nün de ifadelerine başvurdu.

Adliyeye sevk edilen zanlılardan 4'ü serbest bırakılırken, grubun elebaşısı olduğu iddia edilen İrfan Erbarıştıran'ın da aralarında bulunduğu 3 kişi tutuklandı. Serbest bırakılan Uzunkaya ve Gülcü, kısa süre sonra, başka bir göreve atanmak üzere görevlerinden alındı.

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianamede, Uzunkaya ve Gülcü'nün "suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etme" suçundan Türk Ceza Kanunu'nun 220/7, 220/2-4 maddeleri gereğince, "soruşturmanın gizliliğini ihlal etme" suçundan da Türk Ceza Kanunu'nun 285/1. maddesi kapsamında 6'şar yıl hapisle cezalandırılması istendi.

Zanlılardan İrfan Erbarıştıran'ın 1 kez "suç işlemek amacıyla örgütü kurma ve yönetme" suçundan, 5 kez de "dolandırıcılık" ve "var olan veya var sayılan suç örgütlerinin oluşturdukları korkutucu güçten yararlanarak tehdit etme" suçundan olmak üzere toplam 56 yıla kadar hapisle cezalandırılması talep edildi.

Örgüt üyesi olduğu öne sürülen zanlılardan Cem Gülbayoğlu ve Tahir Saraç'ın, bu suçun yanı sıra 4'er kez dolandırıcılık, 4'er kez de tehdit suçundan 43'er yıl, Fuat Çiriş ve Ergün Arar'ın ise 1'er kez dolandırıcılık ve 1'er kez de tehdit suçundan toplam 13'er yıl hapisle cezalandırılması istendi. Tutuklu sanıklar yargılama başladıktan sonra tahliye edildi.

10'uncu Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden davanın son duruşmasında savcı Murat İnci, sanıklarla ilgili son suçlamalarını yöneltti. Savcı İnci, suç örgütü olduğunu belirttiği İrfan Erbarıştıran liderliğindeki oluşuma, sanıklar Cem Gülbayoğlu ve Tahir Saraç'ın üye olduklarını, onun emir ve talimatları ile hareket ettiklerini belirtti.

Savcı Murat İnci, operasyon safhasında ifadelerine başvurulan müşteki ve mağdurların, suç örgütü üyelerinin yerli ve yabancı istihbarat örgütleri ile irtibatlı olduklarını söylediklerini veya bu yönde izlenim oluşturduklarını belirtiklerini, geçmişte derin devletle bağlantılı olduklarını iddia eden kişilerle olan irtibatlarını alenen dillendirdikleri, bunun da suç örgütünün insanlar üzerinde korku yaratacak nitelikte gücünün olduğunu gösterdiği kaydetti.

Hepsi tutuksuz yargılanan sanıklardan İrfan Erbarıştıran'ın 14 yıldan 53 yıla, Tahir Saraç'ın 5 yıldan 25 yıla, Cem Gülbayoğlu'nun 7 yıldan 35 yıla, Fuat Çiriş'in 4 yıldan 15 yıla, Ergün Akar'ın 2 yıldan 10 yıla kadar, Celal Uzunkaya ve Mustafa Gülcü'nün ise "suç örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek" ve "soruşturmanın gizliliğini ihlal etmek" suçlarından 6'şar yıl hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.

Mahkeme heyeti, karar verilmek üzere duruşmayı erteledi.