Gazi Mustafa Kemal Atatürk"ün Nazilli Sümer Basma Fabrikasının açılışı için Nazilli"ye geldiğinde yetkililere “Burada çalışacak işçilerin çocukları ne yapacak nerede okuyacaklar?, Peki bu işçiler nerede ibadet edip namazlarını kılacaklar? Derhal buraya hemen bir ilkokul ve cami yapın” emri üzerine yapılan Sümer İlköğretim Okulu İdarecileri eski mezunlarını 22 Ocak 2011 Cumartesi günü okul bahçesinde yapılacak etkinliğe davet ettiler.
Sümer İlköğretim Okulu Müdürü Dursun Ercan yaptığı açıklamada; “17 Ağustos 1945 yılında temeli atılan ve 9 Ekim 1947 yılında eğitim öğretime başlayan Sümer İlköğretim Okulu, Nazilli"nin en eski okullarından birisidir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk Nazilli Sümer Basma Fabrikası"nın açılışı için Nazilli"ye geldiğinde yetkililere emir vererek "Burada çalışacak işçilerin çocukları ne yapacak nerede okuyacaklar? Peki bu işçiler nerede ibadet edip namazlarını kılacaklar? Derhal buraya hemen bir ilkokul ve cami yapın demiş. Bunun üzerine 17 Ağustos 1945 tarihinde temeli atılan Sümer İlköğretim Okulu inşaatı 9 Ekim 1947 yılında törenle açılarak eğitim ve öğretime başladı. Şu an hala çocuklarımıza eğitim öğretim veren Sümer İlköğretim Okulu 2 katlı, 12 Derslikli, 16 Öğretmen, 4 Hizmetli ve 1 Memur olmak üzere 166 öğrenciye hizmet veriyor. 23 Ekim 2009 tarihinde elektrik kontağından çıkan bir yangın sonucu büyük hasar gören Sümer İlköğretim Okulu yetkililerin de çabaları sonucu kısa sürede onarılarak bu günkü konumuna getirildi” dedi.
Okul müdürü Ercan, okulun eski mezunlarını bir araya getireceklerini belirterek; “22 Ocak cumartesi okulumuzun bahçesinde okulumuzdan mezun olan eski öğrencilerimizi bir araya getirmek istiyoruz. Okulumuzdan bugüne kadar nice sanayiciler, iş adamları, doktor ve mühendisler mezun oldu. Ama birbirlerini tanımıyorlar. Bizde bir ilk olsun diye bu yıl eski mezunlarımızı bir araya toplamak birbirlerini tanımalarını istedik. Bunun için okulumuz sitesine yazı ve tanıtımlarımızı yazdık. Sümer İlköğretim Okulu mezunları lütfen bir telefon açarak okulumuzdaki görevli ye bu özel güne katılacağınızı bildirerek isimlerini yazdırabilirler. Okulumuzun telefonu (0256) 3131200. Eski mezunlarımızı aramızda görmek sizleri misafir etmekten büyük onur ve gurur duyacağız ” şeklinde konuştu.