Mahkemenin 4 yargıcından 3'ü Gbagbo'nun insanlığa karşı 4 ayrı suçtan yargılanmasına onay verdi. Bir yargıç ise halen delillerin yetersiz olduğunu, bu nedenle davanın görülmemesi konusundaki görüşünü dile getirdi.

'İnsanlık dışı eylemden yargılanacak'

Gbagbo'nun avukatı Emmanuel Altit ise karardan memnun olduklarını, müvekkilinin gerçeklerin açığa çıkması için davanın görülmesini istediğini vurguladı. Laurent Gbagbo, devlet başkanlığı seçiminin ardından çıkan ve ülkeyi iç savaşın eşiğine getiren şiddet olayları sırasında cinayet, tecavüz, işkence ve insanlık dışı eylemlerden yargılanacak. Gbagbo, 30 Kasım 2011'de Fildişi Sahili yetkililerince UCM'ye teslim edilmişti.

Ülkede 28 Kasım 2010'daki devlet başkanlığı seçimini kaybeden Gbagbo'nun tüm uluslararası çağrılara rağmen görevi seçimin galibi Alassane Ouattara'ya devretmemesi ülkede siyasi krize yol açmıştı. 2010-2011'dek krizde 3 bin kişinin öldüğü belirtiliyor.

Gbagbo'nun eski bakanı gözaltına alındı

UCM'nin Gbagbo'nun yargılanmasıyna ilişkin kararından sonra eski devlet başkanının sözcüsü Ahoua Don Mello, Kamerun'dan Fas'a gitmek üzere iken havalimanında göz altına alındı.

Don Mello, tutuklanmasına ilişkin yaptığı açıklamada, "Kamerun'un Fildişi ile suçluların iade anlaşması bulunmadığından sakin olduğunu" ifade etti. Kamerun'daki Douala havalimanının Emniyet Şube Müdürlüğü'nde bulunan eski bakan, gözaltına alınmadan önce Kamerun polislerine Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin mültecilere verdiği kimliğini sunduğunu söyledi. Kamerun'un Fildişi Cumhuriyeti'yle suçluların iade anlaşması olmadığı için sakince avukatını beklediğini belirten Don Mello, hücre yerine bir odada tutulduğunu ifade etti.

Gana'da 2011'den bu yana sürgünde olan ve sık sık Kamerun'a giden Eski Toprak İdaresi Bakanı Don Mello, bir toplantı için Fas'a gitmek üzereyken Douala Havalimanın polisleri tarafından durdurulup gözaltına alındığını anlattı.