Spor kulüplerinin vergi ve prim borçlarına 10 yıl erteleme ve taksit olanağı getiren yasa tasarısına eklenen bir maddeyle Süper Lig"de oynayan futbolculardan yüzde 15, milli takımlarda teknik direktörlük yapanlardan ise yüzde 5 vergi kesintisi yapılması kalıcı hale getirildi

YIlda 3 milyon euro kazanan Fenerbahçeli Alex yüzde 15, aylık maaşı 130 bin YTL olan Fatih Terim yüzde 5 vergi ödeyecek. Buna karşılık asgari ücretle inşaatlarda amelelik yapandan 81.17 YTL vergi kesiliyor, kendisine net 435 YTL kalıyor. Ödediği vergi net ücretin % 19"unu buluyor



Maliye Bakanlığı"nın hazırladığı, Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasıyla ilgili kanun, Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu"nda kabul edildi. Torba kanunla spor kulüplerinin vergi ve prim borçlarına 10 yıl erteleme ve taksit olanağı getirildi. Buna göre, spor kulüplerinin vergi ve prim borçları 10 yılı aşmamak üzere tecil edilecek. Ertelemenin ardından borçlara taksit uygulanacak. Spor kulüplerinin transfer ücretlerinde tutara göre artan oranda stopaj uygulamasına son verilecek.



Torba yasa sayesinde kulüplerin baskısı ile geçici olarak uygulanan yüzde 15"lik gelir vergisi de kalıcı hale getiriliyor. Transfer ücretleri üzerinden, lig durumuna göre değişmek üzere yüzde 5 ila yüzde 15 düzeyinde vergi ödenecek. En üst ligdekiler için yüzde 15, en üst altı ligdekiler için yüzde 10, diğer liglerdekiler için 5 oranında kesinti yapılacak. Lig usulüne tabi olmayan spor dallarındakilere, milli takımlarda görev yapan teknik direktör ve antrenörlere yapılan ödemeler ile milli sporculara uluslararası müsabakalara katılmaları karşılığında yapılan ödemeler için yüzde 5 oranında gelir vergisi kesintisi uygulanacak.
Torba yasa sayesinde milyon euroluk yıllık kazançlar elde eden Süper Lig futbolcuları kazançları üzerinden yüzde 15 vergi ödeyecekler.
Örneğin yıllık kazancı 2.5 milyon euroyu geçen Fenerbahçeli Alex ile Galatasaraylı Lincoln"ün ödeyecekleri vergi yüzde 15 olacak. Oysa Lincoln, Alman Bundesliga"da oynamaya devam etseydi yıllık kazancı üzerinden yüzde 40 vergi ödeyecekti.



Vergi adaletine uygun mu?

Aylık kazancı primler hariç 130 bin YTL olan Fatih Terim ise yeni yasadan en kazançlı çıkan isim olarak dikkati çekiyor. Milli takımlarda teknik direktörlük yapanlar yeni yasa uyarınca sadece yüzde 5 gelir vergisine tabi tutulacak.
Yeni uygulama vergi eşitliği ilkesi ile bağdaşmadığı için tepki çekiyor. CHP"li Akif Hamzaçebi, sporcuların vergilerinin, elde ettikleri kazanç üzerinden hesaplanması gerektiğini belirterek, “Bugün sporculara Süper Lig, Birinci Big, İkinci Lig ayrımı uygularsanız, yarın tüccarlar gelir birinci sınıf, ikinci sınıf tüccarlar için farklı gelir vergisi oranı uygulanmasını ister. Bu vergi adaletiyle bağdaşmıyor” diye konuştu.
Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise değişikliği “Futbolcuların sözleşme imzaladığı paranın büyüklüğünü görenler futbola yöneldi. Dersten çıkan çocuklar futbola gidiyor, dersi bırakıyor. Türkiye"nin gerçeği bu. Biz bu gerçeğe uygun bir düzenleme getiriyoruz” diye savundu.

Türkiye liglerinde vergiden ofsayta düşmek imkansız

Cassio Lincoln G.Saray 2.5 milyon euro
Roberto Carlos F.Bahçe 2 milyon euro
Alex de Souza F.Bahçe 3.7 milyon dolar
Edu Dracena F.Bahçe 1. milyon euro
Delgado Beşiktaş 1.3 milyon euro
Mateja Kezman F.Bahçe 2.5 milyon euro
Rüştü Reçber Beşiktaş 1.5 milyon euro
Eduardo Cisse Beşiktaş 1.5 milyon euro
Fatih Terim Milli Takım 1.2 milyon dolar*
*Aylık kazancı primler hariç 130 bin YTL



Tuncay"a bizde % 15, İngiltere"de % 40 vergi

DünyanIn en çok kazanan futbolcularının ve en zengin kulüplerin bulunduğu İngiltere Premier Ligi"nde oynayan futbolcular, kulüpten kazandıkları gelir üzerinden yüzde 40 oranında gelirler vergisi (Income Tax) veriyor. Ayrıca gelirlerinin yüzde 12"si de sosyal sigortaya (National Insurance) gidiyor. İspanya"da La Liga"da ise futbolcular kulüplerden aldıkları kazançlarının yüzde 45"i kadarını gelir vergisi olarak devlete ödüyor. Geçen yıl Fenerbahçe"de top koştururken Premier Lig"e transfer olan Tuncay da şimdi kazancının büyük bölümünü devlete vergi olarak ödüyor.