İzmir'in Karabağlar Belediye Başkanı Sıtkı Kürüm, KESK'e bağlı, Tüm Bel Sen 2 No'lu Şube Başkanı Aygün Öğrendi ile 341 memuru kapsayan toplu sözleşmeyi imzaladı. Ancak sözleşmedeki bir madde, kadınları sevindirdi.

Memurların sosyal haklarının yükseltildiği sözleşmeyle, 750 lira iyileştirme zammı, 105 lira ulaşım ücreti ve yılda 4 kez 500'er lira ikramiye ödenmesi sağlandı. Memurun mali haklar elde ettiği sözleşmede ayrıca, kadına yönelik şiddetin önüne geçilmesini sağlayacak özel bir madde dikkat çekti. Bu maddede, "Sözleşmeden yararlanan belediye çalışanlarının ailelerinden gelecek şikâyet durumunda, aile içi şiddet uygulandığı tespit edilirse; söz konusu çalışanın sözleşme hükümlerinde yer alan mali ve sosyal yardımlardan elde ettikleri elinden alınarak, bunlar çalışanın eşine ödenir" denildi.

KADINLARA 8 MART'TA ÜCRETLİ İZİN HAKKI

Kadınların takdirini kazanan Başkan Kürüm, "Eşine şiddet uygulayan memurun mali haklarını, kendisine değil, eşine ödeyeceğiz. Bu madde ile kadına şiddete yönelik tepkimizi, hassasiyetimizi ortaya koyarken, topluma da örnek olmayı amaçladık. Ayrıca sözleşmede, kadınlara 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nde, ücretli izin hakkı da tanıdık" diye konuştu.

BAŞKAN NİKÂH KIYARKEN 'ŞİDDET YOK' SÖZÜ ALIYOR

Kadına yönelik şiddetin sona ermesi için pek çok çalışma yaptıklarını anlatan Başkan Kürüm, semt merkezlerinde kadınların bilinçlendirilmesi ve sorunlarının çözümü için, psikolog ve avukat danışmanlar görevlendirdiklerine dikkati çekti. Geçtiğimiz ay nikâh törenlerinde damatlardan, "Eşime şiddet uygulamayacağım" sözünün alındığı bir uygulama da başlattıklarını hatırlatan Kürüm, şunları söyledi:

"Karabağlar'da ve Türkiye'de hiçbir erkeğin eşine şiddet uygulamasını istemiyoruz. Kadına yönelik şiddet son bulmalı. Kadına karşı şiddet, her geçen gün dikkat çekici boyutlara ulaşıyor. Her güzel başlayan evlilik gibi, biten evlilikler veya aşklar da güzel bitmeli ve kadına yönelik şiddet son bulmalı. Biz de belediye olarak, son zamanlarda tırmanış gösteren ve pek çok kadının ölümüne neden olan şiddetin son bulması için özendirici uygulamalara imza atıyoruz. Son olarak imzaladığımız sözleşme de bunun bir örneği. Kadına yönelik şiddet tarihe karışsın ve şiddete toplum olarak 'Dur' diyelim. Sevginin, barışın, huzurun ve hoşgörünün ağır bastığı bir dünya arzu ediyoruz."

DOĞU'DA BAŞLADI BATI'YA YAYILIYOR

Eşine şiddet uygulayan memurların ödeneğinin kesilmesi, maaşının yarısının verilmesi, sözleşmesinin iptal edilmesi gibi maddeler, daha önce Batman, Şanlıurfa'nın Hilvan ve Viranşehir ilçeleri, Mardin'in Nusaybin İlçesi, Van Bostaniçi, Hakkâri, Yüksekova ilçe ve Esendere belde belediyeleri, Diyarbakır Büyükşehir ile Sur, Bağlar, Kayapınar ve Yenişehir belediyeleri, Çanakkale, Ankara'nın Çankaya İlçesi Belediyesi tarafından sözleşmeye konulmuştu.

Hilvan ve Çanakkale Belediyesi, toplu iş sözleşmesinde eşin yanı sıra çocuğa şiddete de ödenek kesintisi maddesi koymuştu. Eşinin üzerine kuma getiren memura ise Hilvan Belediyesi ödenek kesintisi, Van'ın Bostaniçi Belediyesi iş akdinin feshedilmesi, Şırnak Belediyesi sözleşmeden yararlanamama yaptırımını koydu. Şırnak Belediyesi'nin sözleşmesinde "başlık parası isteyenin" de sözleşmeden yararlanamayacağı belirtilmişti. Şanlıurfa'nın Viranşehir Belediyesi, öğrenci yardımlarında, kız çocuklarını okula göndermeyenlerin, erkek çocuklarına da yardım yapılmayacağı hükmünü koymuştu. Diyarbakır'da Sur ve Yenişehir belediyesinde 7 çalışan hakkında, eşlerinin şiddet gördükleri yönündeki şikâyeti üzerine toplu iş sözleşmesindeki karar gereği maaşlarının yarısı eşlerine verilmişti.