Valim bu şovdan 'hayır' gelir mi?

Pisuvar yasağıyla gündeme gelen Vali Kaban'ın eşinin, Ordu'da kime ne yardım yaptığı resmi sitede sıralandı. İsim, adres, özel durumlar tek tek deşifre edildi. Kocası tarafından istenmeyen kadın bile afişe...

Ordu Valisi Ali Kaban'ın, 'dinen uygun değil' diyerek camilerdeki pisuvarları kaldırtması çok konuşuldu. Ancak Kaban'ın eşi Neriman Hanım'ın yardımlarına yönelik uygulama da hayli tartışılacak türden. Neriman Hanım için, Cumhurbaşkanı eşi Hayrünnisa Gül'ünkine benzer bir uygulamayla, Valiliğin resmi sitesinde özel bölüm açıldı. 'Sosyal Yardım Çalışmaları' adlı bölümde Neriman Hanım'ın yaptığı yardımlara yer veriliyor. Ancak sitede kime ne yardım yapıldığı tek tek sıralanıyor. Onlarca kişi, adreslerine kadar deşifre ediliyor. Bununla yetinmeyen valilik, kişilerin 'özel durumlarını' da açıkça yazmaktan çekinmedi.

DİNEN UYGUN DEĞİL

Diyanet İşleri Başkanlığı ise, yapılan yardımların 'deşifre edilmesinin' dinen uygun olmadığını belirtti. Diyanet Fetva Hattı, şu değerlendirmeyi yaptı: Dinimizde uygun olan, yardımların gizli tutulmasıdır. Yardımlar ancak başkalarını teşvik amacı taşıyorsa belki açıklanabilir. Böyle bir amaç taşımadığı sürece yardımları deşifre etmek insanları rencide eder. Bu da dinimize uygun değildir. İster devlet büyüğü olsun ister eşleri aslolan yardımların gizli tutulmasıdır.

HANIMEFENDİ'DEN ALTIN VE TERMOSİFON

ValİlİĞİN resmi sitesinde 'Valimiz Ali Kaban'ın eşi Neriman Kaban Tarafından Yardıma Muhtaç Ailelere Gerçekleştirilen Ziyaretler ve Yapılan Yardımlar' başlığıyla verilen listeden çarpıcı birkaç örnek:

- O.B. ve eşi: Baba görme özürlü, anne sakat olan aileyi ziyaret ederek bebeklerine altın hediye etti.
- S.K: Hanımefendi aileyi ziyaret etti; gıda, kömür yardımı sağlandı. Elektrikli süpürge alındı.
- C- H.Ö: 4 çocuklu Ö. ailesine, gıda, giyecek ve nakdi yardım yapıldı. Hasta olan baba ve çocukların tedavileri sağlandı.
- M-H.K: Yaşlı karı-koca, Hanımefendi tarafından ziyaret edilerek, M. Bey'in tedavi ettirilmesi sağlandı. Evine tuvalet yaptırıldı.
- C-S.G: Felç olan ve gözleri görmeyen C.G.'nin evine televizyon alındı.
- N.Ç: Evleri yanan aileyi iki kez ziyaret eden Hanımefendi, 500 TL yardım, 3.500 TL'lik ev eşyası, giyecek ve yiyecek yardımında bulundu.
- T.G: Eşi özürlü olan aileye 10 çuval fındık kabuğu verildi.
- C-P.P: Ailenin lösemi hastası 5 yaşında bir oğulları M., 2 yaşında kızı Z., 2 aylık oğulları E. var. C. Bey asgari ücretle çalışıyor. Hanımefendi, M.'nin istediği örümcek adam masa ve sandalyesini aldı. 200 TL nakdi yardım yapıldı
- K.Ö: 3 çocuğuyla birlikte kirada oturan aileye gıda yardımında bulunuldu. Çocuklara ayakkabı alındı. Eve termosifon bağlatıldı.
- N.D: Eşi 3 yıl önce terk etmiş. Sokakta poşet satarak geçimini sağlıyor. Evli oğlu ve 3 aylık torunuyla kalıyor. Hanımefendi aileyi ziyaret etti. Set üstü ocak ve tüp yardımında bulundu.
- Z.V: Eşi tarafından istenmeyen ve 8 yaşındaki çocuğuyla kalan, oğlu asker olan aileye gıda ve nakdi yardımda bulunuldu.
- M.Ö: Doğuştan sakat çocukları bulunan aileye nakdi ve ayni yardımda bulundu. Bebek arabası aldı.
- N.Y: Çocuğu vefat etmiş. Kas erimesi olan bir çocuğu var. Hanımefendi aileyi ziyaret ederek, gıda ve nakdi yardımda bulundu. Hasta çocuğuna bazalı yatak ve 55 ekran TV aldı.
Vatan