Sekiz asır önce kullandığı dil ve tespitleriyle günümüz insanının üzerinde hala derin etkiler bırakan Mevlana’nın 22. kuşak torunu Yazar, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivalinde Hz. Mevlana, Mevlevilik ve Sema’yı anlattı. 

Sekiz asır önce kullandığı dil ve tespitleriyle günümüz insanının üzerinde hala derin etkiler bırakan Mevlana’nın 22. kuşak torunu Yazar, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru Uluslararası Mevlâna Vakfı, Celâleddin Bâkır Çelebi’nin manevi önderliğinde 14 Mart 1996 tarihinde İstanbul’da kurulduğunu hatırlatarak vakfı kuruluş amacının, büyük mütefekkir, bilgin ve şair Mevlâna Celâleddin-i Rûmi’nin eser ve fikirleri üzerinde araştırmalar yapmak, Mevlâna’nın fikir hazinesini gelecek nesillere aktarmak ve bu konuda gerek yurtiçi, gerekse yurtdışındaki çalışmalara yardımcı olan bir vakıf olduğunu belirtti. Hazreti Mevlâna’nın öğretilerini ve düşüncelerini bütün dünyaya anlatabilmek amacıyla kurulan Vakfın, dünyada Hz. Mevlâna için yapılmak istenen programlarda danışmanlık hizmetleri de verdiğini söyledi.

Mevlana’nın 22. kuşak torunu Yazar, Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru, “Mevlan’nın ölümünün üzerinden 739 yıl geçti. Ama Mevlana’nın sözleri hâlâ insanların ruhuna dokunmaya devam ediyor, rubaileri, şiirleri her dinden her kesimden insanı derinden etkiliyor” dedi. 

Hz. Mevlânâ'nın ilk olarak ne zaman ve niçin Semâ ettiğine dair ellerinde net bilginin olmadığını ifade eden Esin Çelebi Bayru, “Ama şu gerçektir ki, O dergâhta, evde, çarşıda ve bazen de ders esnasında cezbeye gelip herhangi bir kurala tabi olmadan içinden geldiği gibi Semâ dönmüş ve hatta öyle zaman olmuş ki, Semâsındaki cezbe ve hararetten belindeki kemeri dahi çözülmüştür. Hz. Mevlânâ ileriki yıllarda Şems-i Tebrizi'nin kaybolmasından sonra kendisine halef seçtiği Kuyumcu Selâhaddin'in sarraf dükkânının önünden geçerken onun çekiç darbelerindeki ritimlerden cezbeye kapılıp Semâ'ya başlayamış ve Yekî gencî pedîd âmed der în dükkân-i zerkûbî, Zihî sûret, zihî ma'nî, zihî hubî, zihî hubî (Bu kuyumcu dükkânında bir hazine göründü, Ne hoş suret, ne hoş mânâ, ne güzellik, ne güzellik) matlâıyla başlayan meşhur gazelini söylemiştir” ifadelerini kullandı.
Uluslararası Mevlana Vakfı Başkan Yardımcısı Esin Çelebi Bayru’nun Hz. Mevlana, Mevlevilik ve Sema’yı anlattığı ve izleyenlerin ilgi ve sukutla izlediği programın sonunda 6. Kültür Sanat ve Edebiyat Festivaline katılarak sağladığı katkılarından dolayı Meclis Üyesi Hakam Kumcuoğlu Nazilli Belediye Başkanı Haluk Alıcık adına bir buket çiçek ile Nazilli Belediyesi tarafından hazırlanan uzun yaşam paketini Esin Çelebi Bayru’ya takdim etti.20150330aw368715_01.jpg20150330aw368715_03.jpg