Buna göre, eşi vefat etmiş ve muhtaç durumda bulunan, sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan kadınlar yardımlardan yararlanabilecek.

Ak Parti iktidarının 2002 yılından bu yana ülke genelinde sosyal adaleti tesis etmeye çalıştığını ifade eden Ak Parti Aydın milletvekili Ali Gültekin Kılınç, yardıma muhtaç ve ihtiyaç sahibi vatandaşların geleceğini güvence altına almak için çalışmaların tamamlanmak üzere olduğunu ifade etti. Kılınç konu hakkında şunları söyledi, ‘’Eşi vefat etmiş kadınlarımızdan yıllar içinde gelen talepler 2010 yılı içinde Boğaziçi Üniversitesi ile bir araştırma projesine dönüştürülmüştür. 2010 Aralık ayında tamamlanan proje kapsamında eşleri vefat eden kadınlarımızın eşlerinin vefatından sonra ciddi bir gelir kaybına uğradıkları belirlenmiştir. Yiyecek, yakacak, giyecek ve çocuk eğitimi gibi temel ihtiyaçlarını karşılayamadıkları gözlemlenmiştir. Bu çerçevede bir destek programı başlatılması hedeflenmiştir’’.

Eşi vefat etmiş ve muhtaç durumda bulunan, ayrıca sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir alamayan kadınların yardımdan yararlanabileceğini kaydeden Gültekin Kılınç, 29.12.2011 tarih ve 2011/8 sayılı Fon Kurulu ile 2394 sayılı kanun kapsamında olan eşi vefat etmiş kadınlara yönelik düzenli nakdi sosyal yardım programı başlatılmasına kararı verildiğini belirtti. Kılınç, Bununla ilgili olarak, TÜBİTAK ile işbirliği içinde yürütülen Bütünleşik Sosyal Yardım Hizmetleri Bilgi Sisteminde elektronik ortama alınması ve sonuçlandırılmasını sağlayacak mobil yazılım işlemlerinin tamamlandığını kaydetti. Ak Parti Aydın Milletvekili Gültekin Kılınç, 12 Nisan’da başlayan ödemeler hakkında ise şu bilgileri verdi.

Yardımdan Kimler Faydalanacak?

Eşi vefat etmiş ve muhtaç durumda bulunan sosyal güvenlik kuruluşlarına tabi olmayan ve bu kuruluşlardan aylık ve gelir almayan kadınlar bu yardımlardan yararlanabiliyor. Eşi vefat etmiş kadın kendi babası veya çocuğu üzerinden sadece sağlık güvencesinden faydalanıyor ise yardım alabilecek.

Ödeme Kararı ve Miktarı

Başvuru yapanın ikamet ettiği yerdeki Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı Mütevelli Heyeti tarafından yardım almasına karar verilmesi durumunda aylık 250 TL olmak kaydıyla 2 ayda bir 500 TL olarak ödenecek. Ödemeler 2012 Nisan ayı itibari ile başladı.

Fesih Durumu

Eşi Vefat eden kadının tekrar evlenmesi durumunda aylık kesilecek. Ayrıca yılda bir yapılan sosyal sorgulamalarda muhtaçlık durumunun ortadan kalkması halinde de ödemeler durduruluyor.

 

Böylece; uygulamanın önemli bir sorunu ortadan kaldıracağını sözlerine ekleyen Ak Parti Aydın Milletvekili Ali Gültekin Kılınç, ‘’Sosyal devlet olmanın sorumluluğu ile hükümetimiz yoksulluk durumunda milletimizin yanında olmayı ilke edinmiştir. Kadınlarımızın hayata katılımının istediğimiz seviyede olmadığı ülkemizde çalışmayan kadınlarımız eşlerinin vefatı ile düzenli bir gelirleri ve sosyal güvenceleri yok ise ciddi sıkıntılarla karşı karşıya kalmaktadırlar. Vakıflarımız vasıtasıyla ihtiyaçlar karşılanmaya çalışılmaktadır. Ancak düzenli ve sürekli bir destek kadınlarımızın daha onurlu bir biçimde yaşamını sürdürmesini sağlayacaktır. Bu amaçla başlatılan sürekli yardım programımız anne ve çocuklar için son derece önemlidir. Amacımız ise uzun dönemde bu destekleri alırken özellikle genç yaşta eşi vefat eden kadınlarımıza bir beceri kazandırabilmek ve çalışma hayatına katılımını sağlamaktır. Bu hedef doğrultusunda meslek edindirme ile ilgili birçok proje devam etmektedir. Meslek edindirdiğimiz kadınlara çalışma ortamı hazırlamak ve muhtaçlık durumunu ortadan kaldırmak en önemli hedeflerimiz arasındadır. Biliyoruz ki kadınlarımız, yetenek beceri ve akıllarıyla ülkemizin geleceği için etkin bir rol oynayacaktır’’şeklinde konuştu.

 

aydinpost-facebook.20120414234532.jpg

aydinpost-twitter.jpg