İsyancılar geçici yönetim konseyi kurarak ilk deklarasyonlarını Türkiye’de yapmaya hazırlanıyor
 
Suriye’de 15 Mart’tan beri devam eden protestoları bastırmak için kitlesel tutuklamalardan, keskin nişancılarla göstericileri hedef almaya kadar giden Beşar Esad yönetimi, şimdi de kendi halkını bombalamaya başladı. Tankların ağır bombardımanına hedef olan Humus’ta 9 kişi, Deraa’ya 60 km uzaklıktaki Harra’da ise 13 kişi öldü. Ordu birlikleri Hama da dahil birçok kenti kuşatma altına aldı, başkent Şam tamamen kapatıldı.
 
Av tüfekleriyle karşı koyuyorlar
 
Uluslararası medya ile telefonla görüşebilen Humuslular beş gündür kuşatma altında olan kentte sabaha karşı 05.30’da ağır bir bombardımanın başladığını aktardı. İnsan hakları savunucusu Necati Tayrara Reuters’a, “Humus makineli tüfek ve bombardıman sesleriyle sarsılıyor” dedi. Bir kent sakini de BBC’ye bazı Humusluların av tüfekleri ile karşı koymaya çalıştığını söyledi.  Bir görgü tanığına göre kontrol noktaları ile dört bölüme ayrılan kentte su, elektrik ve tıbbi yardıma erişilemiyor.
 
Yardım götürülemiyor
 
Bölgeye yüzlerce yeni askerin daha nakledildiğini anlatan tanık, “Geçişe izin verilmediği için yaralılara yardım edemiyoruz” dedi. İnsan hakları savunucusu Suhair Atassi ise “Halk kendi vatandaşlarının kanının nasıl akıtıldığını gördü. Artık eski günlere dönmeyecekler” diye konuştu. Humus’a turist gibi giden The Times’ın kıdemli muhabiri Martin Fletcher da kentte her köşe başında toplamda 100 tank saydı. Fletcher gözaltına alınınca karakolda elektrikli telle tehdit edildi. Bir anlığına ileride açılan kapıdan odada yarı çıplak ve dayak yemiş onlarca Suriyelinin olduğunu gördü. Fletcher eli silah tutabilen her erkeğin tutuklandığını aktardı.
 
Banyas’ta Erdoğan posterleri
 
Ordunun geçen hafta bastığı Banyas’ta ise önceki gün 300 muhalifin hapishaneden salıverilmesine rağmen pazartesi gecesi 63 kişi daha tutuklandı. Suriye İnsan Hakları Gözlemevi Başkanı Rami Abdelrahm hapiste hâlâ 200 muhalif olduğunu belirterek, “Serbest bırakılanların hepsi işkence görmüş” dedi. Banyas’ta gösterilerde sık sık Başbakan Recep Tayyip Erdoğan posterleri taşınıyor. Halk Esad’a yakın olan ancak şiddeti eleştiren Erdoğan’dan yardım istiyor. Cumartesi  kentte sırf kadınların katıldığı bir gösteride de dört kişi  öldürüldü.
 
Bu arada Suriye’de akademisyenler, dini liderler ve muhalifler bir ‘ulusal konsey’ kurmak için bir araya geldi. Independent gazetesi, ekibin geçiş dönemi için hazırladığı planı Türkiye ya da Ürdün’de deklare etmeyi düşündüğünü iddia etti. Suriye ise eleştiriler karşısında BM İnsan Hakları Konseyi üyeliğine aday olmaktan vazgeçti.
 
milliyet