Ertekin’in, hakimlerin son terfisi olan birinci sınıf olması önceki HSYK tarafından reddedilmişti. Bu durum Ertekin’in muhalif bir derneğin başkanı olduğu için cezalandırıldığı değerlendirmelerine yol açmıştı. Adalet Bakanı Sadullah Ergin de katıldığı bir program da Ertekin’in birinci sınıf yapılmamasını eleştirerek “7 ortası olanı birinci sınıf yaptılar 1 tane ortası olanı sırf muhalif gördükleri bir derneğin başkanı olduğu için 1. sınıf yapmadılar. Böyle olur mu? Bu HSYK Ertekin’e haksızlık yapıyor. Bu HSYK hukuksuzdur, adaletsizdir” demişti. Yeni HSYK da çok eleştirdiği önceki gibi Ertekin’in birinci sınıf olma talebini reddetti. Üstelik HSYK 2. Dairesi, 2 Mart’ta aldığı kararı 5 ay bekleterek 1 Ağustos’ta Ertekin’e tebliğ etti. 
 
Yeni HSYK’nın da öncekiyle aynı gerekçeyle, yanı sırf muhalif bir derneğin başkanı olduğu için kendisini cezalandırıldığı görüşünde olan Ertekin, HSYK Genel Kurulu’na verdiği itiraz dilekçesinde Kurul’a sert eleştiriler yöneltti. Ertekin, aynı zamanda HSYK Başkanı olan Bakan Ergin’in daha önce söylediklerini hatırlattı ve iki seçenek sundu:
 
1- Bu karar neticesinde aynı TV kanalına çıkarak ‘eski HSYK’yı bu karardan dolayı mahkum etmiştim. Bu kez aynı kararı veren mevcut HSYK da gayrimeşrudur ve haksızdır ve yeni bir HSYK kurulmalıdır’ demenizi bekliyorum. 2- Yine aynı TV kanalına çıkarak ‘Ben Orhan Gazi Ertekin’in durumunu o dönemde sadece kullandım. Aslında bu karar doğru’ demenizi bekliyorum.
 
vatan