28 Şubat'ın 'medya paşası' olarak bilinen Erol Özkasnak, savcılık ifadesinde çark etti. 28 Şubat'a postmodern darbe demediğini belirten Özkasnak, suçu gazetecilere attı: "28 Şubat'ı darbe olarak görmüyorum. Gazeteciler üretti.” Özkasnak, 14 Ocak 2001’de katıldığı Ceviz Kabuğu programında ‘postmodern darbe’yi itiraf etmişti.

BİR’İ İŞARET ETTİ

Aralarında dönemin Genelkurmay Genel Sekreteri Özkasnak'ın da bulunduğu 8 kişi tutuklandı. Ankara 12. Ağır Ceza Mahkemesi'nde ifade veren Özkasnak ile muvazzaf ve emekli askerlerin savunmalarının detayları ortaya çıktı. Savcıların Özkasnak'a 'Batı Çalışma Kurulu'ndaki görevi ile BÇG Teşkilat Şeması, Batı Harekat Konsepti, Batı Eylem Planı' gibi belgeleri sorduğu belirtildi. Emirkomuta zincirinde görev yaptığını belirten Özkasnak, genel sekreter olarak emirtalimat yayınlama yetkisinin olmadığını savundu.

BASINA TEŞEKKÜR

Genelkurmay'daki irtica brifinglerini kimin talimatıyla hazırladığı sorusu üzerine Özkasnak, "Üslerimden gelen emirlere göre brifing düzenliyorduk. Gerekeni yapar ve üstlerime arz ederdim" diyerek Çevik Bir'i işaret etti.

Özkasnak genel sekreterlik görevi nedeniyle basınla yakın çalıştığını itiraf etti. Özkasnak'a, emekliliğine bir ay kala bazı gazetecilere gönderdiği teşekkür kartları hatırlatıldı. Özkasnak'ın cevabı "Görevim gereği genel olarak gazetecilere gönderdim.

Bana kalsa bazı gazetecilerle aramızda tatsızlık oldu. Onları elerdim" oldu. Tutuklanan 4 muvazzafa ise BÇG Teşkilat Şeması'nda isimlerinin yer aldığı vurgulanarak ‘medyanın yönlendirilmesi ve takibi’ konusundaki görevleri soruldu.

Tutuklanan subaylardan Albay Mustafa İhsan Tavazar, "BÇG adı verilen oluşumdan basın organları vasıtasıyla haberdar oldum. Daire başkanım Hüsnü Dağ tarafından kapalı zarf içerisinde içini görmediğim bir kısım belgeleri sözü edilen birimde plan subaylarına teslim ettim. Bunlardan birisi de Ruşen Bozkurt'tur. Suçsuzum" dedi.

Albay Seyfullah Sönmez, Ankara'da göreve başladığında hükümet değişikliğinin gerçekleştiğini kaydetti. Albay Mustafa Hakan Bural, Genelkurmay İstihbarat Başkanlığı'na tayin olduğunu anlatırken "Önemsenen bir konumda değildim. Basında yer alan irticai mahiyetteki olaylara ilişkin haberleri şube müdürüne teslim ediyordum" dedi.

Genel Kurmay İç Güvenlik Harekat Daire Başkanlığı’nda geçici olarak görevlendirildiğini söyleyen Ahmet Dağcı ise "Emirlere aykırı bir şekilde çalıştırılmamızdan dolayı rahatsızlığımı ifade ettim” savunmasını yaptı.