KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev'in Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyaretin, Kıbrıs Rum yönetimi lideri Dimitris Hristofyas'ı müzakerelerde daha katı bir tutum izlemeye sevkedeceğini ve zamana oynama yönünde cesaretlendireceğini söyledi.

KKTC Cumhurbaşkanı Eroğlu, Demokratik Sol Parti (DSP) Genel Başkanı Masum Türker'i kabulü sırasında gazetecilerin sorusu üzerine, BM Genel Sekreteri'nin kasım ayında yayımlayacağı Kıbrıs raporu öncesi Rusya Devlet Başkanı Medvedev'in Kıbrıs Rum kesimine yaptığı ziyareti ''gövde gösterisi'' olarak nitelendirdi.

Eroğlu, Medvedev'in ziyaretinin, ''Rum tarafını ve Hristofyas'ı müzakere masasında daha katı bir tutum izleme noktasına taşıyacağını'' kaydetti.

Medvedev'in, verdiği mesajlarda, ''zaman limiti konmadan ve hakemlik olmadan müzakerelerin sürdürülmesinden yana olduğunu'' söylediğine dikkati çeken Eroğlu, ''bunun, Hristofyas'ı müzakerelerde zamana oynama yönünde daha da cesaretlendireceğini'' kaydetti.

Oysa konulan hedefin, yıl sonuna kadar müzakareleri tamamlayıp, ortaya çıkan sonucun referanduma sunulması olduğunu ve bunun BM Genel Sekreteri'nin geçmiş raporunda da yer aldığını ancak daha sonra bu raporun, Rusya ve Fransa'nın gayretiyle sulandırıldığını anımsatan Eroğlu, ''şimdi de herhalde Rusya Devlet Başkanı'nın, Hristofyas'ı 'Kasımda çıkacak rapor aleyhinize çıkmaz' yönünde cesaretlendirdiğini'' ifade etti.

-MÜZAKERE TARİHLERİ-

Türk tarafı olarak yıl sonuna kadar çözüm bulunması yönündeki kararlılıklarının devam ettiğini, bu çerçevede duran görüşmelerin yeniden başlaması için Hristofyas'a 6 tarih verdiğini açıklayan Cumhurbaşkanı Eroğlu, ''Ancak sayın Hristofyas'tan hiçbir yanıt almış değiliz. Medvedev'in ziyareti nedeniyle 15 Ekime kadar da bir cevap alacağımızı zannetmiyorum'' dedi.

Eroğlu, ''Rusya Devlet Bakanı Medvedev'in kasımda yayınlanacak rapor öncesi Güney Kıbrıs'a yaptığı ziyaret ve yapılan açıklamalar birçok mana ifade ediyor. Hristofyas da, 'Bu ziyarette verilen mesajları alması gerekenler alacaklar' demiştir. Maksat zaten kendiliğinden ortaya çıkıyor'' dedi.

A.A.