KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 1974 yılından sonra Kıbrıs Türk halkının yaşadığı sıkıntıların sona erdiğini söyledi. Eroğlu, "Kıbrıs'ta barış elini uzatan biziz, tutmayan Rum tarafıdır." dedi.
Anavatan Türkiye'nin gerek 1974 öncesinde, gerekse sonrasında ve bugünlerde Kıbrıs Türk halkının daha güzel günlere kavuşması için uğraş verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, "Anavatansız KKTC olamaz." şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Başbakan Yardımcısı Beşir Atalay ve Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen'i kabul etti.

Kabulde konuşan Beşir Atalay, "Biz her zaman Kıbrıslı Türklerin yanınızdayız. Türkiye Cumhuriyeti geçmişte olduğu gibi, bundan sonra da her zaman KKTC'nin yanında olacak. Kıbrıs Türk halkının hiç bir gelecek endişesi olmasın." dedi.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 38. yıldönümü nedeniyle Türkiye hükümetinin temsilcileri olarak KKTC'ye geldiklerini belirten Beşir Atalay, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu'nu bu vesileyle ziyaret ettikleri söyledi. Atalay, 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın 38. yıldönümünü kutladı.

20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı'nın KKTC'de olduğu gibi Türkiye'de de coşkuyla kutlandığına dikkat çeken Atalay, bu akşam KKTC'nin Ankara Büyükelçiliği'nde de kutlamalar olacağını söyledi. 38 yılda Kıbrıs Türk tarafının adada daha huzurlu bir hayat sürdürebilmek adına adil, kalıcı bir anlaşma için çok çaba gösterdiğini söyleyen Atalay, "Siz daima yapıcı ve barıştan yana, birlikten yana bir politika izlediniz, buna da devam ediyorsunuz. Dünya da bunu görüyor." dedi.

Karşı tarafın süreci ne kadar oyaladığını, uzlaşmadan uzak olduğunu gördüklerini, buna rağmen Kıbrıs Türk halkının yapıcı bir çözüm için çaba sarf ettiğini ifade eden Beşir Atalay, "Ancak Türkiye ve KKTC bütün umudu ve geleceği buna bağlamış değil, ülkenin güçlü bir siyasi yapılanma, demokratik bir süreç hem de ekonomik olarak güçlenmesi, huzur içinde yaşaması için her türlü tedbir alınıyor, alınacak." diye konuştu.

Atalay, Güney Kıbrıs'ın AB Dönem Başkanlığı'nı, "müzakere sürecini kesen" bir boyutta kullandığını belirterek, Güney Kıbrıs'ın dönem başkanlığının, Güney Kıbrıs'ın yarım bir devlet olduğunu ve birçok sorunu olduğunu AB ülkelerinin görmesi için iyi bir fırsat olduğunu söyledi.

Dünyanın bu süreci yakından izlediğini belirten Atalay, KKTC'de çok dikkatli, başarılı bir siyasi süreç yürütüldüğünü belirterek, KKTC'nin ekonomisi ve demokrasisinin geliştiğini kaydetti.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da, Beşir Atalay'a "Kıbrıs Türk halkının gelecek endişesi duymaması" yönündeki söylemleri için teşekkür etti.

Böyle anlamlı bir günde Anavatan Türkiye'nin Kıbrıs Türk halkının yalnız bırakmamasının kendilerine mutluluk ve onur verdiğini ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Anavatan Türkiye'nin gerek 1974 öncesinde, gerekse sonrasında ve bugünlerde Kıbrıs Türk halkıyla birlikte hareket ettiğini aktardı.

Müzakere masasında da anlaşmayı kovalayan tarafın gene Kıbrıs Türk tarafı olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Eroğlu, ucu açık müzakerelerle bir yere varılamayacağını, müzakerelere bir zaman limiti konularak, ona göre devam edilmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs tarafının sunduğu 5'li toplantı önerisine BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un sıcak bakmasına rağmen, Rumların reddettiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, "Kıbrıs'ta çözüm diyorlar ama, sadece Rumların evet ve hayırına göre hareket ediliyor. Bu da bana göre yanlış bir tutumdur. Artık BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun'un Güvenlik Konseyi'ndeki Rum yanlısı devletlere bazı mesajlar vermesi gerekiyor düşüncesindeyim." dedi.

Rum tarafının herhangi bir olumsuz raporunu bazı hamilerinin reddedeceği bilici içinde anlaşmazlığını sürdürdüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs Türk halkının 1974'ten bu yana mutlu ve huzurlu olduğunu, savaşı yaşayan bir kişi olarak, o günlerin tekrar yaşanmaması ve tekrar savaş olmaması arzusunda olduklarını, bunun için uğraş verdiklerini kaydetti.

"Barış elini uzatan biziz, tutmayan Rum tarafıdır." diyen Eroğlu, "tarihi zaferi kazandığımız bu günde birlikte olmaktan mutluyuz." ifadelerini kullandı

Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Mustafa İsen de Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü temsilen KKTC'de olduğunu belirterek, Cumhurbaşkanı Gül'ün selam ve sevgilerini getirdiğini söyledi.

HABERLER.COM