141 yıl önce yapılması planlanan ancak bir türlü hayata geçirilemeyen Çine Barajı, yarın saat:13:00"te Başbakan Tayyip Erdoğan tarafından törenle hizmete açılacak. Açılıştan bir gün önce Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu Çine Barajına gelerek basın toplantısı düzenledi.
Gövde yapısıyla dünya"nın beşinci, Avrupa"nın ise birinci büyük barajı olma özelliğini taşıyan Çine Barajı"nda açılışı öncesi incelemelerde bulunan Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu, basın mensupları ile bir araya geldi.
Aydınlıların ilk olarak Çine Çayı üzerinde 1869 yılında Sultan Abdulaziz"den bent kurulması istediğini dile getiren Veysel Eroğlu, “Aydınlılar sultana bir yazı göndererek Çine çayı üzerinde bentler yapılarak sel felaketlerinin önlenmesi ve bölge topraklarının sulanmasını istemiş. Buna müteakip burada Sultan Abdulaziz incelemeler yaptırtmış ve barajın yapımını zamana bırakmışlardır. Ardından tekrar 1990 yıllında tekrar ihaleye çıkılırken ihaleye alan firmalar işi yarım bıraktı. 1995 yılında çıkılan üçüncü ihale sonucunda benim de DSİ genel Müdürlüğüm dönemimde burada inşaata başladık. 2004 yılına kadar gönderilen ödeneklerle barajın yüzde 30"u tamamlanmış duruma geldi. Fakat 2004 yılından sonra Sayın Başbakanımızın talimatıyla Çine Barajına verilen önem hat safhaya ulaştı. Ve kararlı bir şekilde baraj inşaatının üzerine gittik” dedi.
SON 5 YILDA YAŞANAN SELLERDEN BÖLGE 250 MİLYON TL ZARAR GÖRDÜ
Baraj inşaatının devam ettiği y son 5 yılda meydana gelen 2 ayrı sel baskınında bölgenin ciddi zarara uğradığını dikkat çeken Bakan Eroğlu, “Baraj inşaatı sırasında iki ayrı sel baskını oldu. İlk sel baskınında bölgenin sular altında kalmasıyla 175 milyon TL zarar meydana geldi. Zararın boyutlarını çiftçilerimiz biliyor. Baraj inşaatının devam ettiği sırada meydana gelen ikinci bir sel felaketinde ise 75 Milyon TL zarar meydana geldi. Yaşanan 2 sel baskınında bölge toplam 250 milyon TL zarara uğramıştır. Bu barajın bitmesi çevre halkı kadar en az bizleri de sevindirdi” şeklinde konuştu.
BAŞBAKINIMIZ AYDIN"A ÇOK ÖNEM VERİYOR
Çine Barajının çok maksatlı bir baraj olduğunun da altını çizen Bakan Eroğlu, “Bu baraj Koçarlı, Söke, Aydın ovasını sulayıp taşkınlardan koruyacak. Elektrik üretimi yapılacak. Bu barajın bir faydası da Muğla Aydın karayolunun yenilenmesine de vesile olmuştur. Bunlar gerçekten ülkemize kazandırılmış güzel yatırımlardır. Başbakanımıza Ağustos ayında İkizdere barajını açarken, 10.10. 2010 da saat 10"u 10 geçe burayı açacağını söylemişti. Bizde bu doğrultu da çalışmalarımızı yaptık. Sayın Başbakanımız Aydın"a çok önem veriyor. Bu nedenle diğer tesislerin de açılışını Aydından yapılması için bana talimat verdi” dedi.