"Ermeni soykırımı" tasarısının ABD Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi'nde reddi için ülkedeki Türk toplumu büyük çaba gösterdi. Bu sırada ilk kez bir "kural" gözardı edilmedi; Kongre üyelerine çok az da olsa para yardımı yapıldı.

ABD'deki iki etkin Türk derneğinin başkanı CNN TÜRK'e konuştu ve hem tasarı öncesi süreci ve hem de bundan sonra yapılacakları anlattı.

Karar 1 oy farkla Ermenilerin lehine görünse de, bu yakın sonuç ABD'deki Türk toplumu için büyük bir başarı olarak yorumlanıyor.

Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Lincoln McCurdy, bu başarıyı Amerikalı Türklerin sonunda politik olarak organize olmasına bağlıyor.

Sadece McCurdy değil, Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Namık Tan ve komitenin çalışmalarını yerinde izleyen milletvekilleri de, oylama sonrası Türk toplumunun artık Amerikan siyasetinin kurallarını öğrendiği düşüncesindeydi.

Türk-Amerikan Dernekleri Kurulu Başkanı Günay Evinch'e göre, bu, Türk lobiciliği için bir dönüm noktası. "2007'den bu yana Türk-Amerikan toplumunda üç boyutlu bir lobicilik sergiliyoruz" diyen Evinch, bunları ikna etmek, kampanyalara para vermek ve bu ikisi olmaz ve haklar zedelenirse dava açmak olarak sıraladı.

Türkler neler yaptı? Çalışmanın ilk ayağında Türkler kendi bölgelerinin Kongre üyelerine giderek, Türk tarafının bakış açısını anlattı ve Kongre üyelerini iknaya çalıştı.

Tabii bu çalışma tek başına yeterli değildi. İşin bir de ikinci boyutu vardı; para yardımı. ABD'deki Türk toplumu da ilk kez bu kuralı gözardı etmedi. Ermeni lobisine oranla çok az da olsa Kongre üyelerine para yardımında bulundu.

Türk-Amerikan Konseyi Başkanı Lincoln McCurd, bu yardımın Tük tarafının tezlerinin daha çok dinlenmesine yardım ettiğini belirtiyor: "Sistem bu şekilde çalışıyor. Kongre üyeleri seçilmek için paraya ihtiyaç duyuyor. Ve para veren insanları daha çok dinleme eğiliminde bulunuyorlar. Evet bu iyi değil ama sistem böyle işliyor." Peki bundan sonra ne olacak? Günay Evinch, "Birkaç önemli girişimde bulunacağız şimdi. Tasarıya Komite'de 'hayır' diyenlere teşekkür mektubu göndereceğiz. 'Evet' diyenlere de Komite Başkanı Berman'ın onları nasıl yanılttığını göstereceğiz. Dışişleri'nden toplantı istedik" dedi.

Washington'da beklenen bir sonraki tarih ise 24 Nisan. Türkler de Ermeniler de Başkan Obama'nın ağzından soykırım kelimesinin çıkıp çıkmayacağını merakla bekliyor.

McCurdy'ye göre, Obama'nın 'soykırım' kelimesini kullanmayacağına kesin gözüyle bakmamak ve çalışmalara devam etmek gerek.

McCurdy, "Kesin gözüyle bakmayın. Bu kelimeyi kullanacağını sanmıyorum, çünkü kullanırsa kendi için birçok yeni problem yaratır. Ama Türk toplumu baskısını sürdürmeli, yoksa çok büyük hayal kırıklığına uğrayabilirler. Çünkü Ermeni toplumu istediğini alana kadar baskıyı sürdürecek. Bu daimi bir mücadele" ifadelerini kullandı.

Vatan