İsrail basınında çıkan, "Talimatı Başbakan Erdoğan verdi. Ermeni tezlerini destekleyelim. Türkiye'ye silah satışını hemen durduralım" şeklindeki haberlere kızan Türk Dışişleri Bakanlığı, açıklamaları yaptıkları belirtilen İsrailli yetkilileri aklıselim davranmaya çağırdı


2001 yılından bu yana düzenli olarak yapılan operasyonlar yılın değişik dönemlerinde safhalar halinde yapılıyor.DIŞ HABERLER

Türkiye'nin İsrail'i Konya'da yapılacak olan “Anadolu Kartalı” tatbikatından dışlaması ve buna protesto olarak ABD, İtalya ve Hollanda'nın tatbikata katılmaması üzerine patlak veren kriz sarsıntıya yol açtı. Türkiye'nin, tatbikatın uluslararası kısmına katılacak İsrail uçaklarının Gazze operasyonunda yer almış olabileceğine dikkat çekerek İsrail'in tatbikatta yer almamasını talep etmesi ve buna protesto olarak ABD, İtalya ve Hollanda da tatbikata katılmayacaklarını bildirmesinin ortaya çıkması İsrail'de büyük yankı buldu.

ERDOĞAN'IN ORDUYA TALİMATI!

İsrail basınında yer alan haberlerde, İsrail Dışişleri Bakanlığı'nda önceki gün “acil” bir toplantı düzenlendiği belirtildi. Haaretz gazetesinde yer alan haberde, Türkiye'nin artık İsrail ile “stratejik bağlar” istemediği, Türk ordusunun da, savunma stratejisi ile ilgili bir konuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın “siyasi talimatına razı olduğu” öne sürüldü.

SİLAH SATIŞINI DURDURALIM

Jerusalem Post gazetesi ise, “Türkiye, İsrail'i dışlarken yetkililer, silah satışlarını ve desteği gözden geçiriyorlar” başlığını kullandı. İsrail basınının israilli yetkililerin ağzından verdiği bu açıklamalara sert tepki gösteren Türk Dışişleri'nden ise, "İsrail'i aklı selime davet ediyoruz" uyarısı geldi. Dışişleri Bakanlığı, erteleme kararından siyasi bir anlam ve sonuç çıkartılmasının doğru olmayacağını vurgulayarak “Bu çerçevede, İsrailli yetkililere atfen basında yer alan değerlendirme ve yorumların kabulü de mümkün değildir. İsrailli yetkilileri açıklama ve tutumlarında aklıselime davet ediyoruz” dedi.

İSRAİL'E ERMENİ ANITI

İsrail-Türkiye hattında yaşanan gerginliğin ardından İsrail'in bugüne kadar hiç kullanmadığı bir yola başvuracağı ve ilk kez “Ermeni soykırımı”anıtının kurulması konusunda karar aldığı belirtiliyor. İsrail'in Petach Tikva kentinde Belediye Meclisi'nin, “Ermeni soykırımının 95. yıldönümünde (önümüzdeki yıl) açılmak üzere, bir soykırım anıtı kurulmasına” karar verdiği ifade ediliyor.

Gazze tutumuna tepkimizdir

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, “Anadolu Kartalı” tatbikatından İsrail'in dışlanmasına ilişkin, İsrail'in, Gazze konusundaki yaklaşımını eleştirdiklerini belirterek, “Gazze'deki durumun iyileşeceğini umuyoruz. Bu, Türk-İsrailli ilişkilerinde de yeni bir atmosfer yaratacak” dedi. Davutoğlu, Türkiye'nin bir NATO tatbikatı yerine ulusal bir tatbikat yürüteceğini de ifade etti.

Stratejik ortağız!

İsrail Savunma Bakanı Ehud Barak, "Türkiye ile ilişkilere daha fazla zarar verilmemesi" uyarısında bulunarak, "Türkiye ile İsrail ilişkileri stratejiktir" dedi. Bakanların Türkiye-İsrail ilişkilerini tartıştıkları, değerlendirmelerin Başbakanlık ile Dışişleri Bakanlığı bünyesinde de yapıldığı kaydedilirken, Barak'ın sözleri, İsrailli yetkililerden konuyla ilgili ilk yüksek düzeyli açıklama olarak dikkati çekti. Barak, "Tüm iniş çıkışlarına rağmen, Türkiye bölgede merkezi bir figür olmayı sürdürüyor. Türkiye'ye karşı fazla eleştirici olmamak gerekir" şeklinde konuştu. İsrailli Sanayi, Ticaret ve Çalışma Bakanı Ben Eliezer ise, ülkesinin “Anadolu Kartalı” tatbikatından dışlanmasına ilişkin “Kimi İsrail liderlerinin Türkiye'ye yönelik eleştirilerinden memnum değilim” diyerek önemli ve stratejik çıkarlar nedeniyle büyük bir hassasiyet le hareket edilmesi gereğini vurguladı.

Peki bunları kim söyledi?

Haaretz ve Jarusalem Post gazetelerinde yer alan haberlerdeki açıklamaları kimlerin yaptığı merak konusu oldu. İki gazete de aynı gün yayınladıkları haberlerde İsralli yetkililerin sözlerini sayfalarına taşıdı. Ancak bu açıklamaları kimlerin yaptığı sır olarak kaldı. İki gazetede de çıkan haberlerde bazı İsrailli bakanların tepkileri yer alıyordu. Bir grup, "Artık stratejik ilişki tabiri kullanılamaz. Erdoğan'ın bizimle böyle bir ilişki istemediği açık. Gerekli yanıtlar verilmeli" derken bir grup ise, "Hâlâ durumu kurtarabiliriz. Türkiye'yi kaybedersek Ortadoğu'da yapayalnız kalırız. Türkiye ile İran'ın yakınlaşması bize büyük zarar verir" tezini savundu. Yine bir gruba göre, Türkiye'nin İsrail'den talep ettiği silah sistemlerine ilişkin satışlar hemen iptal edilmeliydi. Aynı zamanda Nisan ayında Ermeni soykırım tasarısı ABD Meclisi'ne geldiğinde de bunun geçmemesi için yapılan lobi faaliyetlerine son verilmesi gerekiyordu./yeni şafak