Marmara Üniversitesi’nde bu yıl 7.'si düzenlenen Okul Öncesi Öğretmenliği Öğrenci Kongresi’nde öğretmen adayları ve alanda çalışan eğitimciler bir araya geldi. Programda okul öncesi eğitimin öğrenciler üzerindeki etkileri konuşuldu.

Yeni eğitim modeli 4+4+4 ile birlikte gözler okul öncesi eğitimin önemine çevrildi. Eski sisteme göre 7 yaşında okula başlayan çocukların yerine artık öğrenciler 5 yaşını doldurunca da okul yolunu tutabilecek. Bu kapsamda Marmara Üniversitesi’nde Okul Öncesi Öğretmenlik bölümünü okuyan öğrencilere yönelik seminer verildi.

Seminerde konuşan Prof. Dr. Ayla Oktay, yeni eğitim modeliyle ilgili olarak, öğrencilerin bir kısmı için çok iyi olacağını, bir kısmı için ise riskli olacağını ifade etti. Oktay, “Dünyada da genelde çocuklar 3-4 yaş grubunda okula başlar. Bu iyi bir yöntem. Yararları olduğu kadar riskleri de vardır. 72. aya gelen çocuk 5. yıl dediğimiz dönemde okul öncesi eğitim alıyordu. Biz bunu yüzde 67’lere çıkarmıştık. Çocuklar okul öncesi eğitim aldıktan sonra birinci sınıfa başlayabiliyorlardı. Bu da onların başarısını olumlu yönde etkiliyordu. Şimdi bu sayının sadece bir kısmı okul öncesi eğitim alarak başlamış olacak. Diğer kısmı ise okula küçük yaşta başladığı için daha uzun bir süre uyum problemi yaşayacak” dedi.

Okul Öncesi Öğretmenliği Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ozana Ural ise, ailede alınan eğitimin yanı sıra mutlaka her çocuğun okul öncesi özel eğitim alması gerektiğini vurguladı. Ural, 0-6 yaş grubundaki çocukların gelişimine ve eğitimine dikkat edilmesi gerektiğini, sağlam bir zeminin asıl o dönem oluştuğunu ifade etti.


kaynak: birincikuvvet.com