İrlanda Başbakanı Brian Cowen, erken genel seçimin 11 Martta yapılacağını açıkladı. Başbakan Cowen, mecliste yaptığı açıklamada, uzun süredir netleşmesi beklenen seçim tarihinin 11 Mart 2011 olarak belirlendiğini söyledi.

Cowen ayrıca, son birkaç gündür ardı ardına gelen istifalar nedeniyle boşalan bakanlıklar için beklendiği gibi yeni isimler belirlemek yerine, görevlerin kabinedeki diğer bakanlara verildiğini kaydetti.

Buna göre, Sağlık Bakanlığı'nı Başbakan Yardımcısı Mary Coughlan, Adalet Bakanlığı'nı Tarım Bakanı Brendan Smith, Ulaştırma Bakanlığı'nı Toplum ve Aile Bakanı Pet Carey, Savunma Bakanlığı'nı ise Sosyal Koruma Bakanı Eamon O Cuiv üstlendi. Bu arada, Girişim ve Ticaret Bakanı Batt O'Keeffe'in de başbakana bugün istifasını sunduğu belirtildi.

Girişim ve Ticaret Bakanlığı'nı da Turizm Bakanı Mary Hanafin üstlendi. Cowen, Dışişleri Dışişleri Bakanlığı görevini kendisi üstlenmişti. İstifaların ardından, Başbakanın bu tercihine gerekçe olarak koalisyon ortağı Yeşiller Partisi'nin yeni isimlere karşı olması gösteriliyor. Yeşiller Partisi, seçim öncesinde kabine revizyonuna girişmenin halk tarafından olumsuz karşılanmasından endişe ediyor.

İrlanda Dışişleri Bakanı Micheal Martin'in Salı günü istifasını sunmasının ardından gelecek seçimde aday olmayacaklarını açıklayan Sağlık Bakanı Mary Harney, Adalet Bakanı Dermot Ahern, Ulaştırma Bakanı Noel Dempsey ve Savunma Bakanı Tony Killeen dün akşam hükümetten ayrılma kararlarını başbakana bildirmişti. İrlanda ekonomisinin içinde bulunduğu durumdan sorumlu tutulan Başbakan Brian Cowen, geçen yılın sonunda istifa baskılarının artması üzerine, 2011 bütçesinin hazırlanması sürecinin tamamlanmasının ardından meclisin feshini isteyeceğini açıklayarak, erken genel seçimlerin yolunu açmıştı.

Genel seçimlerin beş yılda bir düzenlendiği İrlanda'da son seçim Mayıs 2007′de yapılmış, dönemin Fianna Fail lideri eski Başbakan Bertie Ahern'in görevden ayrılması üzerine, Brian Cowen Mayıs 2008′de hükümetin başına geçmişti. (AA)