Turizm sektöründe erken rezervasyon dönemi daha da öne çekilerek başladı. 2012 turizm sezonu için tatil programını şimdiden planlamak isteyenler, indirimli fiyatlarla erken rezervasyon yaptırabilecek.
2012 için erken rezervasyon dönemini yarın başlatacak olan Mika Tur'un Genel Müdürü Bülent Kuş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hedeflerinin, erken rezervasyon kampanyalarını yurt dışında olduğu gibi ağustos ayında başlatıp tatilcilerin tatillerini bir yıl önceden planlamalarını ve hesaplı tatil yapmalarını sağlamak olduğunu belirterek, erken rezervasyonu, 2008'de Şubat ve 2009'da Ocak sonunda, 2010'da Aralık ayı başında, bu yıl ise Kasım sonunda başlattıklarını hatırlattı.
Kuş, erken rezervasyon kampanyalarını yüzde 45'e varan indirimlerle sunan Mika Tur'un, gelecek yıllarda bu tarihi daha da öne çekmeyi planladığını, şu anda yaklaşık 100 otelde geçerli erken rezervasyon kampanyası ile acentelerinin dışında turizm portalı ''www.tatilbudur.com''dan kısa zamanda birçok otel alternatifi görerek tatil planlama imkanı sunduklarını anlattı.
Erken rezervasyonun, turizm sektörü temsilcilerinin, otelcilerin, sezonu daha kolay planlamalarını sağladığını kaydeden Kuş, ''Eskiden erken rezervasyona mart ayında başladığımızda Türkiye çok geride kalıyordu. Yurt dışı, ağustos ayından başlayarak 8 ay satış yapıyordu. Dolayısıyla Türkler, otellerde yer bulmakta ciddi sıkıntı çekiyordu. Erken rezervasyonun öne çekilmesiyle otellerde yer bulma sıkıntısı aşıldı'' dedi.
Türkiye'de erken rezervasyon olgusunun yeni yeni oturmaya başladığını, bunun son 4 yıldır tüketici tarafından ciddiye alındığını dile getiren Kuş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
''Erken rezervasyon dönemi satışları hızla büyüyor. Yerli turistler her yıl biraz daha bilinçli hale geliyor. Çünkü erken rezervasyon onlar için çok iyi bir fırsat, yüzde 45'e varan indirimler yakalayabiliyorlar, uzun süreli taksitle ödeme imkanına sahip olabiliyorlar. Türkiye'de tur operatörlerinin satışlarının yüzde 40'ı erken rezervasyondan oluşuyor. Bu oranın, önümüzdeki 3-4 yılda Avrupa seviyesi olan yüzde 60-70'e ulaşacağını düşünüyoruz. Türkiye bunlara çok çabuk uyum sağlıyor. Örneğin 5 yıl öncesine kadar neredeyse hiç kimse online rezervasyon yaptırmıyordu. Şu anda ciddi oranda online rezervasyon satışı yapıyoruz. Bizim satışlarımızın yüzde 70'i internet ve call center üzerinden gerçekleşiyor.''
''KADINLAR, ERKEN REZERVASYON DÖNEMİNİ DAHA YAKINDAN TAKİP EDİYOR''
Bülent Kuş, Türkiye'de erken rezervasyon pazarına hızlı uyum sağlandığına işaret ederek, erken rezervasyon satışlarının her yıl 2 kat artışla büyüdüğünü, erken rezervasyonla tatile gidenlerin sayısının her geçen yıl arttığını, bu trendin devam edeceğini düşündüklerini kaydetti.
Türkiye'de kadınların, erken rezervasyon dönemini daha yakından takip ettiğini bildiren Kuş, iç turizmin her yıl büyüdüğünü, Türkiye'de yılda 2 defa tatil yapanların sayısının arttığını, burada 5,4 gün olan ortalama tatil yapma süresinin Avrupa'da 14 gün olduğunu bildirdi.
Ekonomik sorunlar yaşayan Yunanistan yerine 2012 yılı tatili için Türkiye'yi tercih edenler olacağını ifade eden Kuş, ''Fiyatlar düştüğü için Yunanistan'ı tercih edenler de olabilir, ama o ülkedeki gergin ortamdan dolayı orayı tercih etmeyecekler de var'' dedi.
Kuş, bu yıl 150 bin kişinin Mika Tur ile tatil yaptığını, önümüzdeki yıl bu sayının 200-250 bine ulaşacağını düşündüklerini ve 100-150 milyon lira ciro hedeflediklerini kaydederek, 1997 yılında kurulan Mika Tur'un, bugüne kadar turizm portalı ''www.tatilbudur.com'' aracılığıyla 325 bin kişinin tatil yapmasını sağladığını, bu satışların yüzde 80'inin yurt içinde gerçekleştiğini söyledi.