Başkent'te meydana gelen bir olay bankaların kredi sözleşmelerinin çok dikkatli okunması gerektiğini ve kredi alırken 40 kere düşünüp bir kere karar verilmesi gerektiğini gözler önüne serdi. Aşağıda size aktaracağımız ilginç olayda, bankanın uygulaması son derece kanunlara uygun ve bankaya sorarsanız kendi mağduriyeti söz konusu...

Peki uygulama meşru ve ahlaki mi? Buna da olayı incelmedikten sonra siz karar verin: Ar Kanepe Ltd Şti,

13.2.2007 tarihinde bir banka şubesine giderek 59 ay vadeli 281 bin YTL ticari kredi aldı. Kredi için 3.800 YTL komisyon ödeyen şirket, 10 ay sonra arsayı satmaya karar verdi.

Arsanın satışından sonra daha fazla zarar etmemek için krediyi kapatmak isteyen şirket, kalan 255.841 YTL borcunun tamamını bir kalemde ödemek için başvurdu.

Ancak Banka borcun tamamını bir kalemde ödeyen şirkete 17.249 YTL erken ödeme cezası kesti...

Şirket, yaptığı tüm itirazlara rağmen bu borcu da ödemek zorunda kaldı.

SÖZLEŞME MADDESİNDE YER ALIYOR..

Çünkü, krediyi alırken imzaladığı sözleşmede bu cezayı ödemeyi taahüt etmişti. Tabii ki banka yetkilileri, sözleşmeyi imzalamadan önce onnlara böyle bir yükümlülük altına girdiğini söylemeye gerek görmemişlerdi.

Şirket, zaten zararına satılan arsanın üzerine bir de ceza ödemek zorunda kaldığı için mağdur oldu.

Şirket sahibi Turan Görür, normal halde bu tür erken ödeme cezalarının yüzde 1 oranında olduğunu, HSBC bankasının ise yüzde 7 ceza keserek kendilerini mağdur ettiğini söyledi.

BANKA, "ASIL MAĞDUR BİZİZ" DİYOR

Konuyla ilgili görüşlerini sorduğumuz banka yetkilileri ise asıl mağdurun kendileri olduğunu savundu. Banka yetkilileri, cezanın sözleşmelerde yer aldığını, borçlunun erken ödeme yapmak suretiyle bankanın zarara uğratıldığını iddia ettiler...

(Haber 7)