Erkeklerde kadın tipi meme büyümesine jinekomasti denir. Günümüzde çevresel dengenin bozulması, kanser oranının arması, düzensiz beslenme artışı ile birlikte jinekomasti hasta sayısı da oldukça artmıştır. Bu durum herşeyden bağımsız oluşabileceği gibi bazı kanserlerde, kullanılan ilaçların yan etkisi olarak, aşırı yapılmış "body building" sporu bırakıldıktan sonra görülebilir. Nedensiz oluşan jinekomasti daha çok çocuğun adölesan çağında oluşur ve yıllar içinde geriler. Ancak bazı insanlarda gerilemez ve jinekomasti kalıcı hale gelir.

- jinekomasti tedavisi nasıl yapılır?
İlaçla jinekomasti tedavisi yapılmaz ve yan etkisi fazladır. Gerilemeyen jinekomastinin tek tedavisi operasyondur. Operasyonun temelinde "liposuction" yöntemi vardır. hastaların yaklaşık %95 bölümüne kesip biçme işlemi gerektirmez ve yağ alma işlemi yeterli olur.

- jinekomasti ameliyatı sonrası nelere dikkat edilmelidir.
Operasyon sonrasında yaklaşık 2-3 hafta kadar özel tasarlanmış t-shirt altına bile rahatça giyilebilecek korse kullanılır. Ağır egzersizlerden kaçınılması lazımdır. Bunların dışında hasta günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir. Hastanede yatmasına gerek kalmaz.

- Bu operasyon yaz mevsiminde yapılabilir mi?
Bu operasyon 4 mevsim yapılabilen ve çok güzel netice alınabilen, jinekomasti hastalığını korkulu rüya olmaktan çıkaran etkin bir yöntemdir, güvenle uygulanabilir.