“Düz bir karın ve mide, ya da biçimli kalçalara sahip olmanın yolu, düşük yağ içeren bir beslenmeden ve düzenli aerobik türü çalışmaların, fitness ve vücut geliştirme ile takviyesinden geçer. Mekikler, yan, iç ve arka bacak çalışmaları, diğer vücut kısımları için yapılan form kazanma ve güçlenme egzersizleri, hem mide ve bel bölgesinde, hem de kaslarda ki yağ tabakalarını azaltarak, kalça ve bacakların, mide ve karın kaslarının daha sıkı ve biçimli görünmesini sağlayacaktır” o zaman bu yazıyı kesinlikle okumalısınız.
 
 
Gençlerimiz arasında çok revaçta olan bir spor. Kişiler, vücut geliştirme(body building) sporuna kaç yaşında başlayabilir? Yaş faktörü önemli midir?
 
Bu konuda faktörler çok önemli. Eskiden söylenen vücut geliştirme sporu ileride deformasyona yol açar. Çocuğun boyunun kısa kalmasına sebep olur. Bunlar tamamen hurafedir. Adı üstünde vücut geliştirme, bir şeyi alıp geliştiriyorsun. Fakat rasgele yapılmamalıdır. Bir uzmanla, antrenörle yapılmalıdır. Vücut geliştirmede insanlar direk kolumu, omzumu geliştireceğim şeklinde olmamalıdır. Herkülümsü bir vucüda sahip olucam ya da manken olacağım düşüncesindeler. Günümüzde market ürünleri, sağlıksız beslenme koşulları, asitli içecekler, gece yemekleri insan hayatının kas ve iskelet sisteminde ciddi bozukluklara neden oluyor. Deformasyonlara neden olmaktadır. Bir insan sürekli karbonhidlarla besleniyorsa yağ çeperi genişler. Ciddi kilo sıkıntıları yaşamaya başlarlar.
 
hatice0.20110414095032.jpgYaş olarak  tam ne diyebilirsiniz?
 
Artık çocuk fitnesse diye bir şey var. Kişinin yatış saatine, beslenmesine bakarak ve önce bunları düzene sokarak gelişme çağında bir çocuksa, 10–12 yaşındaysa kilo problemi varsa, kişinin ölçüleri alınmalı. Sağlık koşulları değerlendirildikten sonra kişiye çocuk fitnesse yaptırılabilinir. Çocuğun gelişimine olumlu etki eder. Çocuğun olumlu gelişimleri sonucunda bir seçime gider. Çocuk 10 yaşında başladıysa 13 yaşında tamamen olması gereken ölçülere gelmiş demektir. Ama bu 1–2 ayda olacak iş değil. Spor bir kültür haline getirilmelidir.
 
Vücut geliştirme sporu yapanlar neler yemeli? Nelerden uzak kalmalı?
 
Yasaklar insanları cezp edicidir. Ve insanları çeker. Gelişme çağındaki çocuğun kola içmemesi gerekir. Ben kolayla pas söküyorum, temizlik yapıyorum. Sabah kahvaltısını yapması gerekiyor. Sabah kahvaltısı yapmayan insan kilo almaya müsaittir. Sabah ve öğleyin hamur işleri yer, aksam yaz ayıysa bir de yiyebildiği kadar yer. Gece kalkar yer, abur cubur yer. Hepimizin biyolojik bir düzeni vardır. Düzenimizi çok dejenere etmemeliyiz. Sabah kahvaltısı, öğle yemeği, öğle arası hatta bir ara öğün daha yapılmalı. Akşam yemeği 7’den sonra yenmemelidir. Yenilen yemek de tamamen sebze ve proteindir. Kalorili içecekler, yemeklerden tamamen uzak durulmalıdır.
 
Peki, beyaz ekmek…
 
Sabah ve öğleyin kullanılabilir. Ama akşam tüketilmemelidir. Tam tahıllı ekmek her öğünde kullanılabilinir.
 
Vücut geliştirmede dikkat edilmesi noktalar nelerdir?
 
Kişinin yaşı, ruh hali, sağlık durumu çok önemli. Vücut geliştirme çok özel bir spordur. Baştan aşağı yenilenmeye götüren bir spordur. İlk 15 dakikada kan şekeri düşer. Kişi çok aceleci olmamalıdır. Kişi önce ben yarım saat koşayım, ısınayım. Bu çok tehlikeli bir şeydir. Orada kalp çok yüksek bir ritimde çalışır. Isınma yapılmalı ama bisikletle ve karın hareketleriyle yapılmalıdır. Her kişinin yapısı farklıdır. Antrenörü yapısına göre program belirlemiştir. Bu program doğrultusunda çalıştırılmalıdır. Kişinin konumunu vasıflı bir antrenör değerlendirir. Ve ona bir program çizelgesi hazırlanır. 1 ay sonra kişi tekrar değerlendirilir. Sonrasında 2. ardından da 3. bir program yapılmalıdır. Kişi hedefine ulaşıncaya kadar programlara ve çalışmalara devam edilmelidir. Kişi hedefine ulaştıktan sonra da yine egzersiz yapması gerekir. Ulaşmış olduğu hedefi korumak için bu konuda hassas davranmalıdır. Sağlıklı görünmek değil, sağlıklı olmak önemlidir.
 
Dışarıdan ek gıda takviyeleri gerekli midir? Herhangi bir zararı var mı?
 
İnsan bu gıda takviyesini ilaç olarak görüyorlar. Profesyonel sporcularda ve hedefi iyi olan kişilerde geçerli. İlaç kimyasında olan şeyler değildir. Herkesin yapısına uygun şeyler tavsiye edilip, verilir. Burada kişiyi çalıştıran hocaya çok önemli bir görev düşer. Fazla aminoasit alımlarında ve ya gereksiz alınmasında rop dediğimiz hormon salımını etkiler. Bu da tembelliğe yol açar. Kişiyi agresifliğe götürür. Herkese, her şey tavsiye edilmemeli. Kişinin üre problemi varsa, aminoasit verildiğinde daha da çoğalır. Aslında doğada her şey var. sadece neyi neyle alacağımız önemli. İnsanlar su içmiyor. Su hayatımızda çok önemli.
 
Beslenmenin öneminden bahsettik. Fakat sabahları kahvaltı yapmaya vakit bulamayan kişiler ne yapmalı? Neler öneriyorsunuz?
 
Mısır gevreklerini yiyebilirler. Tabii burada firma da çok önemli. Güvenilir, düzgün bir firma olması çok önemlidir. Sabahları börek, simit, çay kültürü kalıcı kilolara sebep oluyor. Bunu önermiyorum. Kahvaltı çok önemli bir öğün. Ama dediğiniz gibi kahvaltı yapılamıyorsa bu şekilde mısır gevreğiyle beslenilebilinir. Ayrıca bir bardak ballı süt tüketilebilinir. 1 saat sonrasına elma tüketilebilir.
 
Aydın’a genel olarak baktığınızda halkı, spor konusunda nasıl görüyorsunuz?
 
Aydın spor konusunda çok iyiye gidiyor. İnsanların yaklaşımı çok iyi. İnsanlar spor konusunda çok bilinçlendi. 12 sene öncesine döndüğümüzde ben burayı açtığımda, kadın ve erkeklerin aynı yerde spor yapacaklarını söylediğimde bana, “seni taşlarlar” dediler. Ben de Aydın’ın bu konuda geri olmadığını savundum ve nitekim bu düşüncemde yanılmadığımı gördüm. Aydın, eğitime çok önem veren bir toplum. Bayanlarla birlikte baylarında fitnesste sayısı arttı. Aydın genelinde 6 tane spor salonu var. Ve bir o kadar daha olsa çalışır. İnsanlarımız spora önem veriyor.
 
Herkesin kafasında sporu bırakınca ne olacak? Vücudumda sarkmalar mı olacak, tarzında sorular oluyor.
 
Sporu bırakınca hayatı bırakmış oluyorsunuz. Örneğin bir bayan hamile kalıyor, ve normal yolla çocuğu dünyaya getiriyor. Vücudunda bir gevşeklik oluyor ama bir süre sonra kendi açılarına geri dönüyor. Biz kas yapmıyoruz. Olan kasların hücre duvarını genişletiyoruz. Nasıl genişlediyse öyle daralır. Ama kişi profesyonel bir sporcu konumuna geldi diyelim ve bir süre sonra sporu bıraktığını düşünürsek, bu kişi düzensiz bir yaşama başlarsa beslenme kalitesini bozarsa, aşırı kilo alır ve vücudu yağlanır. Toplum bunu sarkma olarak algılar.
 
Hamile bayanlardan konu açılmışken, hamile bayanlara fitnesi öneriyor musunuz?
 
Sezaryen durumu yoksa 2–3 ay sonra spora başlayabilir. Ama spor bir yıkımdır. Yıkımı kontrollü yapamazsa sütünde etkili olabilir. Çünkü vücut süt üreteceğim diye bir sürü elementi kullanıyor. Kadın süt verme dönemindeyse kaliteli beslenmelidir. Hamilelik döneminde de belli noktaya kadar riskler yoksa öneriyorum. Hatta benim eşimde hamileliğinin son 2 ayına kadar yaptı. Doğumu çok kolay ve kısa geçti. Dediğim gibi herhangi bir risk yoksa hamilelikte spor yapmak faydalıdır. Hamile egzersizi yapmak daha da iyi gelir.
 
Son olarak ne söylemek istersiniz?
 
İnsanlar spora başladığında bunu alışkanlık haline getirmeli. Beslenmesine dikkat etmeli. Dengeli ve düzenli beslenme çok önemlidir. İnsanlara kendilerini kime teslim edecekleri konusunda dikkat etmeliler. Ayda 2–3 kilo normaldir. Fazlası zararlıdır. Özellikle fitness vücudu yeniliyor. Yaşlanmaya karşıt bir spor. Spor yapmak kişinin kendisine inanılmaz fayda sağlamaktadır.  Yüce Mustafa Kemal Atatürk’ün dediği gibi “Sağlam kafa, sağlam vücutta bulunur”.
 
img_3101.jpg
 
Röportaj:Hatice KARAARSLAN