"Erkeklerin size yardım etmesini  istiyorsanız, topuklu ayakkabı giyin." Bu öneri, Fransa'daki Bretagne-Sud Üniversitesi'nden geldi. Sosyolojik bir araştırmaya imza atan üniversite, erkeklerin topuklu ayakkabı giyen kadınlara daha yardım sever davrandığını saptadı.

Üniversite ekibi, bu tespit için sokağa çıkarak, 19 yaşındaki genç bir kadına anket yaptırdı. 9 santimetre yükseklikte topuklu ayakkabı giyen genç kadın, sokaktan geçen erkeklerin yüzde 83'ünü ankete katılmaya ikna etti. Aynı anketör düz tabanlı bir ayakkabı giydiğinde ise, bu oran yüzde 46 ile sınırlı kaldı.

Araştırmada eldiven testi de yapıldı. Topuklu ayakkabı giyen bir kadın eldivenini düşürdüğünde erkeklerin ona yardım etme oranının yüzde 50 arttığı saptandı.

Fransız ekip, topuklu ayakkabının diğer kadınlar üzerinde bir etkisi olmadığını da gözlemledi. Kadınların topuklu ayakkabı giyen hemcinslerine yardım oranı, giymeyenle gösterdiği yardımseverlikle aynı seviyede kaldı.

"SAĞLIK İÇİN FAYDALI DEĞİL"
Uzmanlara göre, yüzyıllardır kullanılan ve modanın vazgeçilmez bir parçası haline gelen topuklu ayakkabını sırrı kadınları daha çekici göstermesinde. Topuklu ayakkabı sayesinde kadınların daha uzun ve özgüven sahibi göründüğüne dikkat çekiliyor. Ancak, topuklu ayakkabı sağlık için o kadar faydalı değil.

Uzmanlar topuklu ayakkabı giymenin sırt ağrısı ve bilek incinmesi riskini yükselttiğini belirtiyor. Uzun süre topuklu ayakkabı giymek, baldır ve bilek kaslarının tahrip olmasına ve ayak parmaklarındaki sinirlerin zedelenmesine neden oluyor.