Üroloji Doktoru Uzm. Dr. Mehmet Çetinkaya, 50 yaşın üzerindeki erkekler için en büyük sağlık sorununun prostat olduğunu söyledi. Prostat hastalığının son yıllarda daha erken yaştaki erkekleri de etkilemeye başladığına dikkat çeken Uzm. Dr. Çetinkaya, hastalığın ileri derecede sağlık problemlerine neden olduğunu, hayati tehlikelere yol açabilecek hastalıklar oluşturabileceğini de kaydetti.

Prostat büyümesiyle ilgili problemlerin genellikle 50 yaştan sonra ortaya çıkmaya başladığını, ancak son yıllarda nadiren de olsa genç erkekler de görüldüğünü dile getiren Çetinkaya, 80 yaş üzeri erkeklerin yüzde 90'ında prostat büyümesinin gerçekleştiğini belirtti. Prostatın iyi huylu büyümesinin, prostat kanseri ile karıştırılmaması gerektiğini ifade eden Uzm. Dr. Çetinkaya, yapılan çalışmaların büyümenin genetik, hormonal ve diyet dâhil çeşitli çevresel faktörlerle ilişkili olduğunu gösterdiğini vurguladı.

Prostatta en sık prostat enfeksiyonu, prostat büyümesi ve prostat kanseri hastalıklarının görüldüğünün altını çizen Uzm. Dr. Mehmet Çetinkaya, "Bu üç hastalık çok farklı olmasına rağmen benzer belirtileri paylaşabilir, hastada aynı anda da görülebilir. Prostat enfeksiyonu, prostat bezinin iltihabi hastalığıdır. Prostat büyümesi, prostat büyüyünce içinden geçen idrar yoluna basınç yaparak içinden idrar geçen kanalların daralmasına ve idrarın az ve kesik kesik akmasına, idrar akımında zayıflamaya sebep olmasıdır. Prostat büyümesine bağlı komplikasyonları olan, ilaç tedavisine rağmen şikayetlerinde düzelme gözlenmeyen veya daha etkin bir tedavi yöntemini tercih eden hastalarda cerrahi tedavi uygulanır." ifadelerini kullandı.