“Tiyatroculuğu ispatlanmış orta yaşlarda oyuncu bulamıyoruz. Hepsi televizyona satıldı. Kadınlar daha duygusal, erkekler ise paragöz oldu.”


* Bize biraz “Gazino Bülbülü”nden söz eder misiniz?

- “Gazino Bülbülü” için yerli malı operet diyebiliriz. Komedi müzikal, içinde alaturka şarkılar var. Bu yüzden Umut Akyürek"i kadroya dahil ettik.

* Abdullah Şahin her yıl yeni bir ismi tiyatro sahnesine taşıyor...

- Evet, daha önce Aydan şener, Nazan şoray gibi isimlerle çalıştık. Hepsi de çok başarılı oldu. şimdi Umut Akyürek ile çalışıyoruz. Çok iyi bir oyuncu. Hiç abartmıyor, beklediğimizin de üstünde bir performans sergiliyor. Ben eski bir tiyatro oyuncusu olarak, tiyatroculardan yana daha dertliyim.

* Neden?

- Çünkü tiyatrocu kalmadı. Tiyatroculuğu ispatlanmış orta yaşlarda oyuncu bulamıyoruz. Hepsi televizyona satıldı. ışin en üzücü yanı, bu oyuncular televizyona çıktıkları zaman “Ölüyorum tiyatro için, tiyatrosuz yaşayamam” diyorlar, oyuna çağırdığımızda gelmiyorlar.

* Teklif götürdüğünüz halde televizyonu bahane edip teklifi geri çeviren mi oldu?

- Sadece ben değil herkes bu sorunu yaşıyor artık... Biz iki ay boyunca orta yaşlı erkek oyuncu aradık. Herkes bir televizyon dizisinde oynuyor, oynamayanlar da televizyonlardan teklif bekliyor. Hadi biz halk tiyatrosuyuz, bulamıyoruz diyelim ama Zuhal Olcay"ın bu yıl Ahmet Levendoğlu"nun sahneye koyduğu “şölen” isimli oyunu için de 1,5 ay erkek oyuncu aramışlar. Gencay Gürün"ün Tiyatro İstanbul"u iki ay oyuncu bekledi. Herkes televizyona esir olmuş durumda. Olabilir tabii, sonuçta herkes geçim derdinde ama bizim teklifimizi kabul etmeyip, sonra televizyonlara çıkıp “Ay ben tiyatrosuz yaşayamam” demesinler. Hepsi yalan söylüyor.

* Kadın oyuncu bulmakta zorluk çekmiyor musunuz?

- Eskiden kadın oyuncu bulmak zordu, şimdi erkek oyuncu bulmak zor. Kadınlar daha duygusal, erkekler ise paragöz oldular. Dizilerde oynamayan pek çok tiyatrocu arkadaşım bile “bana teklif gelebilir” gerekçesiyle hayır dedi. Sonuçta tiyatronun sizi bugün getirdiği yeri görüp, arada bir tiyatroya olan borcunuzu ödemelisiniz. Ayrıca o dizi setlerinde çok kötü şartlarda ağırlanıyor sanatçılar. Sabahtan çağırıp akşama kadar bekletiliyorlar. Haklarını aramaları lazım diye düşünüyorum.

* Size dizilerden teklif gelse kabul etmez misiniz?

- Bu şartlarda etmem. Benim şartlarıma uyarsa neden olmasın? Bir Müjdat Gezen işini layığıyla yapıyor. Okul açtı, tiyatroya yatırım yapıyor. Bu işten kazandığını, yine oyunculuğa yatırıyor. Bu işten trilyonlar kazanan tiyatrocu abilerimiz var, hiçbiri 5 kuruş yatırım yapmadı oyunculuğa. Hep cukka. Öbür tarafa götüremeyeceksin ki parayı...

* Kimdir trilyonlar kazanan oyuncu?

- Yok, şimdi burada söylemeye gerek yok. Eskilerden bir oyuncu. Bir ara tiyatro patronuydu, şimdi başka işlerde zincirleri var, ama bireyselleştirmemek lazım.

* Siz oyuncu bulamadığınız için mi farklı alanlardan isimleri sahneye çıkarıyorsunuz?

- Hayır. Aksine bence herkes oyunculuk yapmayı deneyebilir. Tiyatro er meydanıdır. Herkes çıkar, yapabilen kalır. Eskilerin bir lafı vardır, “Tiyatro safrayı atar” diye. Televizyonlarda herkes oyunculuk yapar ama tiyatroda bu böyle olmaz. Televizyon safrayı satar!