Adana'da, 26 yaşındaki genç kız, “psikolojik ve hormonal dengeler bakımından daha çok erkeksi davranışlar gösterdiğini” gerekçe göstererek, cinsiyet değişikliğine izin talebiyle Adana 5. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde dava açtı.

Yeşil kartı bulunan A.K'nin, maddi durumu iyi olmadığı gerekçesiyle Adana Barosunca görevlendirilen avukatı, dava dilekçesinde, müvekkilinin kadın olarak yaşamaktan huzursuzluk duyduğunu, cinsiyet değişikliği ameliyatı olmak istediğini bildirdi.

“Müvekkilinin psikolojik ve hormonal dengeler bakımından daha çok erkeksi davranışlar gösterdiğini, cinsel yönden mutluluğu kadınlarda bulduğunu ifade ederek, bu nedenle cinsiyet değişimine izin verilmesi” talebinde bulunan A.K'nin avukatı, 2 de tanık gösterdi.

A.K, Adana'da doğup büyüdüğünü, ancak, aslen Adıyamanlı, 9 çocuklu ailenin çift yumurta ikizi olarak doğduğunu, “ikizinin tam bir genç kız olduğunu, kendisi gibi cinsel kimlik bunalımı yaşamadığını” söyledi.

Çocukluğundan beri kendisini erkek gibi hissettiğini, cinsel yönden mutluluğu kadınlarda bulduğunu anlatan A.K, “aile, çevre ve toplum baskısı nedeniyle erkeksi hislerini bugüne kadar hiç kimseye itiraf edemediğini”, etek giymemek için ilköğretim yedinci sınıfta okulu bırakmak zorunda kaldığını, ancak, artık böyle yaşamak da istemediğini belirterek, şöyle devam etti:
“Göreceğim tepki ve dışlanmayı dikkate alarak yıllarca kendimle mücadele ettim. Hatta, bir erkek arkadaşım bile oldu, ancak, bende ruhen ve fiziksel olarak hiçbir his uyanmadı.”

A.K, bugüne kadar çok sayıda kız arkadaş edindiğini ve birine aşık olduğunu belirterek, “bu aşk, erkek olma isteğimi daha da kamçıladı. Artık, erkek olarak yaşamaya karar verdim. Bu kararımdan da hiçbir şekilde dönmeyeceğim” dedi.

Duruşması, üniversite hastanesinden alınacak psikiyatri, kadın doğum ve genetik anabilim dallarının raporlarının mahkemeye ulaştırılması için ertelenen A.K, bu sürecin bir an önce sonuçlanmasını istediğini, çünkü kadın olarak yaşamaya daha fazla tahammülünün kalmadığını söyledi.

“CİNSİYET DEĞİŞİMİNDE PROSEDÜR”

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Tıp Fakültesi Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Metin Yavuz ise cinsiyet değişimi ameliyatlarının sanıldığı kadar kolay olmadığını, bir takım prosedürlerin yerine getirilmesi gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Yavuz, kadına yapay penis yapılabilmesi için mahkeme ve Erişkin Cinsiyeti Araştırma Konseyi kararı gerektiğini ifade ederek, şunları söyledi:
“Bu tür davalarda mahkeme, psikiyatri ve kadın doğum gibi çeşitli uzmanlık alanlarından rapor ister. Mahkemenin ardından yine çeşitli dalların uzmanlarının yer aldığı Erişkin Cinsiyet Araştırma Konseyi kararı gerekli. Bu konsey ise Türkiye'de sadece Marmara Üniversitesi ile Cerrahpaşa'da var. Kadına yapay penis yapılabilmesi için bu sürecin tamamlanması ve karar verilmesi gerekir.”

Yavuz, cinsiyet değişimi yönünde olumlu karar çıkması halinde rahim ve yumurtalıkların alınması gerektiğini belirterek, “bu durum kişi için kolay bir süreç olmayacak. Çünkü, yumurtalıkların alınması menopozu başlatır. Bu dönemin de bir takım biyolojik ve psikolojik sıkıntıları olur. Kadın doğum cerrahlarının rahim ve yumurtalıkları almasının ardından yapay penis yapılması için gerekli zemin hazırlanmış olur” dedi.

Vatan