ABD'de bilim insanlarının bulduğu bileşenin, erkeklerdeki ses ve tüy gibi karakteristik özelliklerde herhangi değişikliğe yol açmadan geçici kısırlık yapacağı düşünülüyor olmalı!

Kanser tedavi yöntemleri üzerinde çalışan ABD'li bilim insanları JQ1 adı verilen bir bileşen buldu. Kanser tedavisinde herhangi bir etkisi görülmeyen bileşenin, sperm üretimini azalttığı ortaya çıktı.

Bileşenin erkeklik özelliklerinde (ses, tüy vs.) herhangi bir değişikliğe yol açmadan geçici kısırlık yapacağı düşünülüyor. Bilim insanları, JQ1 bileşeninin erkek farelerde sperm üretimini durdurduğunu ve hareketlerini azalttığını keşfetti. Bileşen verilen farelerde testosteron üretimi ve çiftleşme davranışlarında ise herhangi bir değişiklik olmadı. Deney farelerine verilen bileşenin kesilmesinin ardından sperm üretimi normale döndü. Araştırmacı Dr. James Bradner, "JQ1, erkek doğum kontrol hapı için başlangıç bileşeni olarak görülüyor" dedi. Türk uzmanlar ise konu hakkında şunları söyledi:

'FİZİKSEL FAKTÖRLER ÖNEMLİ'

Prof. Dr. Halim Hattat (Aile Sağlığı Araştırma Derneği Başkanı): Testislerde sperm üretimine etki eden fiziksel faktörler çok önemlidir. Örneğin; kemoterapi ve radyoterapi sperm üretimini azaltıcı etki eder, hatta çocuk sahibi olmak isteyen erkeklerde bu tedaviler öncesinde spermi saklama yoluna gidilir. Bu kanser ilacının da farelerde geçici olarak sperm üretimini durdurduğu belirtiliyor.

'HEYECANLA BEKLENİYOR'

Prof. Dr. Kadir Baykal (Çamlıca Medicana Hastanesi Üroloğu): Erkeklerde doğum kontrolü üzerinde uzun yıllardır birçok araştırma yapılıyor. Tıp dünyası bu yöntemlerden hangisi ile daha önce tanışacaktır bilinmez ancak erkekler için de bir doğum kontrol ilacının geliştirilmesi bir gereklilik olup heyecanla beklenmektedir.
Kaynak: Sabah