Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre, hayatşartları ve gelişen teknolojiyle birlikte çocuklara verilen isimlerde debüyük değişim yaşanıyor. 1920'li yıllarda revaçta olan Hayriye, Cemile, Zeliha'nın yerini şimdilerde Azra, Nisanur ve Belinay almış. Erkeklerdeise Kemal, Ramazan, Recep'in yerine Eymen, Çınar ve Umut tercihedilmiş.

Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden derlenen bilgiye göre;

Nüfus kütüklerine kayıtlı en çok kullanılan kadın isimleri şöyle sıralandı:

Zeynep, Elif, Ecrin, Yağmur, Zehra, Azra, Nisanur, Ela, Belinay, Nehir, Hiranur, Meryem, Irmak, Eylül , Sümeyye, Cemre, Rabia, Ayşe ve Fatma.

1923 ile 1930 arasında Türkiye 'de en çok kullanılan kadın isimleri ise şunlar:

Fatma, Ayşe, Emine, Hatice, Zeynep, Şerife, Hanife, Meryem, Sultan, Zehra, Havva, Hayriye, Cemile, Zeliha, Elif, Gülsüm, Naciye, Havva ve Fadime.

2013'TE KIZ ÇOCUKLARINA VERİLEN İSİMLER

2013'te kız çocuklarına verilen 20 isimle Cumhuriyetin ilk yıllarında kızçocuklarına verilen isimler arasında sadece; Zeynep, Fatma, Meryem, Elif ve Ayşe benzerlik taşıyor.

ERKEK İSİMLERİ

1923-1930 yıllarında revaçtaki erkek isimleri şöyle:

Mehmet, Mustafa, Ahmet, Ali, Hüseyin, Hasan, İbrahim, İsmail, Osman, Halil, Süleyman, Yusuf, Ömer, Abdullah, Mahmut, Salih, Kemal,Ramazan, Recep, Mehmet Ali.

2013'te de erkek çocuklarına verilen 20 isim şöyle sıralandı:

Yusuf, Berat, Emir, Mustafa, Ahmet, Ömer, Mehmet, Muhammed, Emirhan, Eymen, Ali, Çınar, Enes, Kerem, Miraç, Umut, İbrahim, Furkan, Hüseyin ve Yunus Emre.

EN ÇOK YILMAZ SOYADI KULLANILIYOR

Genel Müdürlüğün istatistiklerine göre; en çok kullanılan soyadlarılistesinde ise Yılmaz, Kaya, Demir, Şahin ve Çelik ilk 5 sırada yer aldı. En çok kullanılan diğer 15 soyadı ise ise şöyle sıralandı: Yıldız, Yıldırım, Öztürk, Aydın, Özdemir, Arslan, Doğan, Kılıç, Aslan, Çetin, Kara, Koç, Kurt, Özkan ve Şimşek.