Ümraniye’de bulunan bu bombalarla ilgili soruşturma Ergenekon sürecini başlatmıştı.
 
Ergenekon” soruşturması kapsamında İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce 3 yıldır devam eden, 27’si tutuklu 108 sanıklı davanın 188. duruşması, yarın görülecek. 12 Haziran 2007 tarihinde Ümraniye’de bir evde ele geçirilen patlayıcı maddelerle ilgili olarak başlatılan soruşturmada, ilk etapta İstanbul Cumhuriyet savcıları Zekeriya Öz, Mehmet Ali Pekgüzel ve Nihat Taşkın tarafından hazırlanan ve 14 Temmuz 2008 günü İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne tevzi edilen iddianame, 25 Temmuz 2008 günü kabul edildi.
 Davanın görülmesine 20 Ekim 2008 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde oluşturulan salonda başlandı.  Birleşen dosyalarla birlikte dava kapsamında yargılanan sanıkların sayısı 27’si tutuklu olmak üzere 108’e çıktı. Danıştay dosyasının sanıkları Süleyman Esen ve Tekin Irşi’nin de aralarında bulduğu 32 kişi yargılama süresince tahliye edildi. Mahkemenin, 20 Ekim 2008’de görmeye başladığı davanın en son 187. duruşması da 3 Haziran’da yapıldı. Davanın bir sonraki duruşması ise yarın yapılacak.
 
2. Ergenekon davası 8 Ağustos’ta
İstanbul Cumhuriyet savcıları tarafından “Ergenekon” kapsamında hazırlanan 1909 sayfalık ikinci iddianame, İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nce, 25 Mart 2009 tarihinde kabul edildi. 19’u tutuklu, 56 sanık hakkında açılan davanın görülmesine, 20 Temmuz 2009 tarihinde Silivri Ceza İnfaz Kurumları yerleşkesinde yeni oluşturulan duruşma salonda başlandı. Bu arada, 37’si tutuklu 52 sanık hakkında hazırlanan üçüncü “Ergenekon” iddianamesi de İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 5 Ağustos 2009 tarihinde kabul edildi.
Bu davanın ikinci “Ergenekon” davasıyla birleştirilmesinin ardından sanık sayısı 108’e yükseldi. “Ergenekon” soruşturması kapsamında Sivas’ta kuyumculuk yapan Minas Durmazgüler’e suikast düzenleneceği iddialarına ilişkin açılan davanın da birleştirilmesiyle, davadaki sanık sayısı 110’a çıktı. Aralarında avukat Yusuf Erikel’in de bulunduğu 8 sanık hakkında “Ergenekon” soruşturması kapsamında açılan davada da aynı mahkeme, Erikel’in savunmasını aldıktan sonra birleştirme kararı verdi. Bu davanın birleşmesiyle birlikte ikinci “Ergenekon” davasının sanık sayısı 118 oldu. Mahkeme 20 Temmuz 2009’da başladığı ikinci “Ergenekon” davasına, bugüne kadar 55 tutuklu sanıktan 22 kişiyi tahliye etti. Davanın, 127. duruşması ise 8 Ağustos’ta görülecek.
 
Aynı kapsamdaki diğer davalar
Ergenekon” soruşturması kapsamında hazırlanan 4. iddianame ise 7 sanıklı “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” iddialarına ilişkin oldu. Özel yetkili İstanbul Cumhuriyet Başsavcıvekilliğince “Kamuoyunu yönlendirme amaçlı internet siteleri kurulduğu” yönündeki iddialara ilişkin başlatılan soruşturma sonucunda hazırlanan 90 sayfalık iddianamede ise 22 kişi şüpheli olarak yer aldı. Albay Dursun Çiçek’in şüpheliler arasında bulunmadığı iddianame, “İrtica ile Mücadele Eylem Planı” davasıyla birleştirilme talebiyle İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderildi. “Ergenekon” soruşturma kapsamında Poyrazköy’de yapılan aramaların ardından ele geçirilen mühimmata ilişkin dava ise “Kafes eylem planı” ve “Amirallere suikast” iddialarına ilişkin davalarla birleştirildi ve toplam 69 sanıkla İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nce sürdürülüyor.
“Ergenekon” soruşturması kapsamında Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) ve Çağdaş Eğitim Vakfı(ÇEV) yöneticileri ile üyelerinden oluşan 8 sanık hakkında 7.5 ila 30 yıl arasında değişen hapis istemiyle hazırlanan iddianame ise İstanbul 12. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 10 Aralık 2010 tarihinde kabul edildi.
 
Devam eden soruşturmalar
“Ergenekon” soruşturması, 14 Şubat’tan itibaren gözaltına alınan gazeteciler Nedim Şener, Ahmet Şık, Soner Yalçın ve MİT görevlisi Kaşif Kozinoğlu’nun da aralarında bulunduğu 11 kişinin tutuklanmasıyla yeni bir boyut kazandı. Bu soruşturmaya ilişkin iddianamenin Savcı Cihan Kansız tarafından hazırlanarak mahkemeye sunulması bekleniyor. Bu kapsamda Malatya Zirve Yayınevi’ndeki cinayet de incelenmeye başlandı. Soruşturma kapsamında, Ankara’daki evinde 7 Ocak 2009’da arama yapılan Yargıtay Onursal Cumhuriyet Başsavcısı Sabih Kanadoğlu, 8 Ocak 2010 tarihinde Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’nde ifade verdi.
“Darbe Günlükleri”ne ilişkin yürütülen ve 5 Aralık 2009 tarihinde Eski Deniz Kuvvetleri Komutanı emekli Oramiral Özden Örnek, eski Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman ve eski Hava Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral İbrahim Fırtına’nın ifadelerinin alındığı soruşturma da, 2010’un ekim ayında, “Ergenekon” soruşturmasıyla irtibatlı olmadığı gerekçesiyle “yetkisizlik” kararı verildi. Soruşturma dosyası, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’na gönderildi. “Darbe Günlükleri”ne ilişkin soruşturma dosyası üzerindeki incelemesini tamamlayan Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, nisan ayında, soruşturma dosyasını, “Ergenekon” ve “Balyoz Planı” iddialarına ilişkin soruşturmalarla “fiili irtibat” bulunduğu gerekçesiyle İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı’na geri gönderdi.
Soruşturma kapsamında eski Adalet Bakanı Seyfi Oktay’ın da aralarında bulunduğu şüphelilere ilişkin “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs ettikleri” iddiasıyla başlatılan soruşturma da sürüyor.
 
milliyet