Ergenekon davasında tanık sıfatıyla dinlenen PKK itirafçısı Adil Timurtaş, JİTEM'de çalıştıkları dönemde binin üzerinde terörist öldürdüğünü, ancak bir tane faili meçhul cinayet işlemediğini söyledi.

İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen Ergenekon davasında tanık Timurtaş, emniyet ifadesinin okunmasının ardından savcı Mehmet Ali Pekgüzel'in sorularını cevapladı.

YEŞİL'İ BULDUK

Savcı Pekgüzel'in soruları üzerine Timurtaş, Ergenekon davasının tutuksuz sanığı eski İstanbul Organize Suçlar Şube Müdürü Adil Serdar Saçan'ı tanıdığını söyledi. Saçan'ın, kendisini tanıyıp tanımadığını bilemeyeceğini belirten Timurtaş, "Şoförü bana Mahmut Yıldırım'ı bulmamı yoksa benim için kötü olacağını söyledi. Yanıma bir de kız verdiler, turist görünümü için. Mahmut Yıldırım'ı Silopi'de tespit ettik, gümrükte bir şeyler yapıyormuş. Gittim. Irak'tan mazot getiriyordu. Kızla birlikte gördük. Sakalını kesmişti. Adil Serdar Saçan'ı Habur'dan aradım. 'Çıkın gelin' dedi. Kız kaldı, ben geri döndüm." diye konuştu.

YEŞİL İSTİHBARAT ELEMANIYDI

'Yeşil' kod adlı Mahmut Yıldırım'ı 2000 yılında Silopi'de gördüğünü belirten Timurtaş, "Yeşil, JİTEM'ci değildi. Sadece bilgi getiriyordu. Çatışmalara katıldığını görmedim." diye konuştu.

Savcı Mehmet Ali Pekgüzel, tanık Timurtaş'a iddia edilen JİTEM ile ilgili çok sayıda soru sordu. Ardından da Pekgüzel, "JİTEM ne demektir? JİTEM'in sadece 'istihbarat' yaptığı, operasyon görevi olmadığı söyleniyor. Operasyon göreviniz var mıydı? Biz, JİTEM'in istihbarat görevi yanında operasyon da yapıp yapmadığını ortaya koymaya çalışıyoruz." diye sordu.

BİNDEN FAZLA TERÖRİST ÖLDÜRDÜM

Kendi gruplarına Cem Ersever tarafından JİTEM adının konulduğunu ve bu ismin devlet tarafından konulmadığını ısrarla tekrarlayan Timurtaş, "Bir istihbarat geldi mi hemen operasyona çıkardık." dedi. Üç binin üzerinde çatışmaya girdiğini ve binin üzerinde terörist öldürdüğünü belirten Timurtaş, başka bir soru üzerine de jandarma tarafından faili meçhul cinayetler işlenmediğini, kendisinin bu şekilde bir kişiyi bile öldürmediğini iddia etti.

JİTEM'in yasadışı olmadığını ifade eden Timurtaş "Diyarbakır'daki Kurtoğlu Jandarma Lojmanları'nda kalıyorduk. Ben Jandarma Bölge Komutanlığı'nda işçiydim" dedi. Timurtaş, PKK itirafçısı olup JİTEM'e çalışanların lojmanlarda kaldığını söyledi. Pekgüzel'in "Maaş alıyor muydunuz?" sorusu üzerine "O zamanın parasıyla 5 milyon lira alıyorduk" dedi.

Savcı Pekgüzel, emniyet ifadesinde sorgulama yaptıklarına ilişkin bir bölümü okuyarak tanık Timurtaş'tan sorgulanan kişilerden serbest bırakılacak olanlara kimin, neye göre karar verdiğini sordu. Operasyonlarda yüzlerce, binlerce teröristin alındığını belirten Timurtaş ise yakalanan kişilerin tugaya götürülerek teslim edildiğini söyledi. Timurtaş, "Kim sorguluyormuş, ne sorgusu. Ben bir kişiyi bile sorgulamadım."cevabını verdi.

55 KİŞİ GÖREV YAPTIK

Timurtaş'ın, emniyet ifadesini kabul etmediğini yinelemesi üzerine savcı Pekgüzel, "Bu kadar ayrıntıyı sizden başka bilecek birisi var mı? Kabul etmiyorsunuz ama çok ayrıntılar ve birçok kişinin isimleri var ifade tutanağında." diye sordu. Timurtaş ise aynı yerde 55 kişi olarak görev yaptıklarını ve hepsinin de aynı bilgilere sahip olduğunu söyledi.

Savcı Pekgüzel'in ardından sanıkların yazılı olarak mahkemeye sundukları sorular Timurtaş'a soruldu. Sanık Hüseyin Yanç, "Jandarma, itirafçılardan nasıl yararlanır? Nasıl kullanırdı?" diye sordu. Timurtaş ise itirafçıların, bildikleri bölgelere ilişkin yardımlarının alınması için birliklerle beraber operasyonlara götürüldüğünü söyledi. İtirafçıların cezaevinden nasıl çıkarıldığı ve operasyonlara götürüldüğü şeklindeki soru üzerine Timurtaş, "Gerek görüldüğünde savcılıktan izin alınır ve duruma göre 15 günlüğüne operasyon bölgesine götürülürdü." dedi. İtirafçıların operasyonlara gelme konusunda istekli olup olmadıkları sorulduğunda ise Timurtaş, "Gelmeyip de ne yapacak? Onların da annesi ve babası örgüt tarafından öldürülmüş. Mecburen jandarma ile birlikte gidecek." dedi.

SİLAH ÇALMAK MÜMKÜN DEĞİL

Jandarma için çalıştığı ilk 2-3 yıl ödenekten para aldığını, daha sonra resmi olarak kendilerine para verildiğini belirten Timurtaş, itirafçıların illegal olaylarda kullanılmadığını söyledi. Operasyona katılan itirafçılara da silah verildiğini belirten Timurtaş, itirafçıların operasyon bölgesinden silah çalmalarının da mümkün olmadığını anlattı.

YEŞİL'İ YAKALAMAYA ÇALIŞAN BİR BİZ VARDIK

Duruşmaya sonradan katılan tutuksuz sanık Adil Serdar Saçan, tanık Timurtaş'a şahsen tanışıp tanışmadıklarını ve kendisinden herhangi bir talepte bulunup bulunmadığını sordu. Şahsen tanışmadıklarını ve herhangi bir talepte bulunmadığını belirten Timurtaş, Saçan ile şoförü aracılığıyla tanıştıklarını söyledi. Saçan'ın, "Şoförüm sizden bir talepte bulundu mu?" sorusuna ise Timurtaş, "Mahmut Yıldırım'ı bulmam konusunda talepte bulundu ve bunun da sizin emriniz olduğunu söyledi. Kendisinin böyle bir şey isteme yetkisi olmadığını söyledi. Adil Müdür istedi diye yardım ettim." cevabını verdi. Saçan bu cevap üzerine, "Evet doğrudur. Türkiye'de Yeşil'i yakalamaya çalışan bir biz vardık. Ancak bunu da başaramadık." açıklamasını yaptı.

ANTER'İ BEN ÖLDÜRMEDİM

Timurtaş sorular üzerine, "Biz kimseyi öldürmüş değiliz. Hala basında 'Musa Anter'i benim vurduğum' yazıyor. 'Vedat Aydın'ı ve bilmem kimi ben vurmuşum'. Benim de ailem çoluğum çocuğum var. Yazıktır." diye konuştu.