Kamuoyunda '3. Yargı Paketi' olarak bilinen kanun kapsamında yapılan talepleri değerlendiren İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, sanıkların tutukluluk hallerinin devam etmesine sebep olan delilleri tek tek sıraladı. Kuvvetli suç şüphesi bulunan sanıklar hakkında daha hafif koruma tedbiri olan adlî kontrol denetiminin yetersiz kalacağının altı çizildi. Karardan sonra Mehmet Haberal fenalaşırken Mustafa Balbay sinirlenerek taşkınlık çıkardı. Aralarında muvazzaf generallerin de bulunduğu 65 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar veren mahkeme, Muzaffer Şenocak, Bora Ballı ve Hayrettin Ertekin'i ise tahliye etti.

Silivri Ceza İnfaz Kurumları Yerleşkesi'nde oluşturulan salonda görülen duruşmada Mahkeme Heyeti Başkanı Hüsnü Çalmuk, tahliye taleplerine ilişkin 58 sayfalık karar oluşturulduğunu, bu kararın sanıklar açısından genel olan hükümlerinin bir kez okunacağını, kişilerin özel durumlarının ise tek tek okunacağını bildirdi. Üye hakim tarafından 68 tutuklu sanıktan 41'ine ilişkin kararlar okundu. Buna göre, CHP milletvekilleri Prof. Dr. Mehmet Haberal, gazeteci Mustafa Balbay, İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek ile eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ'un da aralarında bulunduğu 41 sanığın tutukluluk hallerinin devamına karar verildi. Mahkeme heyeti, Hayrettin Ertekin, Muzaffer Şenocak ve Bora Ballı'nın tahliyesine hükmetti.

Sanık Mustafa Balbay, hakkında verilen tutukluluk halinin devamı kararına sinirlenerek taşkınlık çıkardı. Mahkeme Başkanı Çalmuk'un ikazlarına rağmen bağırmaya devam eden Balbay, "Buradan hasret ve hüzünle ayrılmayın. Burada yargılama yok, yargılama işkencesi var. Herkesten rica ediyorum, son 10 duruşmanın zabıtlarına bakılsın. Her şeyimizi alabilirler, hatta özgürlüğümü bile ama moral gücümüzü asla alamazlar. Ayrıca son çıkan yasa ile birlikte kimler serbest kaldı, kimler içerde? Katiller serbest kaldı, bizler içerdeyiz, bunu da unutmayın." şeklinde konuştu. Kendisini dışarı çıkarmak isteyen jandarma personeline Balbay uzun süre direndi. Bu sırada bağırmaya başlayan İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek de, "Burası mahkeme değil." diyerek heyete hakaret etti. Bu sözleri takiben Erkan Önsel, Doğu Perinçek ve Turan Özlü bağırarak Gençlik Marşı'nı okumaya başladı. Üçlüye seyirciler de eşlik etti. Aranın ardından salona girmek isteyen Mahmut Tanal liderliğindeki CHP heyeti duruşma kapısından bağırmaya başladı. Vekiller, kendilerini sakin olmaya devam eden jandarma görevlilerine hakaret etti.