GENELKURMAY Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Genelkurmay'ın 18 Temmuz akşamı yayınladığı bildiride, Türk Silahlı Kuvvetleri'ne yapılan saldırılara karşı milletin yasal ve demokratik tepki göstermesi talebine açıklık getirirken, "Yasal olmayan hiçbir beklentimiz olamaz. Demokratik olmayan hiçbir tepki doğru olmaz" dedi.

Türk Deniz Kuvvetleri için Gölcük Tersanasi'nde yaptırılan denizaltı ve gemilerin denize indirilmesi nedeniyle düzenlenen törene katılmak amacıyla bu sabah İstanbul Kalamış Limanı'ndan `Oruç Reis' firkateyni ile gelen Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Büyükanıt, Kuzey Irak'ta PKK'lılara yönelik operasyonlara ilgili olarak, "Bir kişi bile tespit edilse, takip edilir ve vurulur" dedi. Orgeneral Büyükanıt günemdeki operasyonla ilgili olarak sorulan bir soruya ise, "Diyorlar ki, `Niye konuşmuyor?' Lütfen hukuki bir açıdan da düşünün" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, bu sabah saat 08.00'de, İstanbul'da Kalamış açıklarına demirleyen `Oruç Reis' firkateynine denizci üniformasıyla geldi. Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Metin Ataç ve Donanma Komutanı Oramiral Uğur Yiğit tarafından karşılanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, buradan Gölcük'e giderken, Donanma Komutanlığı'na bağlı denizaltı, hücumbotlar, helikopterler, ikmal gemisi ve SAT timlerin Marmara Denizi'nde gerçekleştirdiği eğitim çalışmalarını izledi. Orgeneral Büyükanıt, bir ara gazetecilerle sohbet etti.

"1 KİŞİYE BİLE OPERASYON YAPILIR"

Gazetecilerin son operasyonlarla ilgili soru yöneltmesi üzerine "Benim aklıma operasyon deyince PKK terör örgütüne yönelik operasyonlar geliyor" diyen Orgeneral Büyükanıt, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bakın geçen gece yapıldı, dün akşam saatlerinde 3 noktaya çok başarılı hava operasyonu oldu. PKK terör örgütünün dağılma noktasına geldiğini söylemek çok iddialı, fakat çok büyük darbe aldığını söyleyebilirim. Artık Kuzey Irak onlar için güvenli bölge olmaktan çıktı. İki-üç kişi olsa vuruyoruz. İki-üç kişiye operasyon yapılır mı, yapılır. Bir kişi bile olsa takip edilir vurulur."

"YASAL OLMAYAN BEKLENTİMİZ YOK"

Orgeneral Büyükanıt bir gazetecinin `En son operasyonla ilgili ne zaman konuşacaksınız?' sorusu üzerine, "Bilemiyorum. Şimdi bakın, sürekli arıyorlar. Bakın diyorlar ki `Niye konuşmuyor, niye konuşmuyor' lütfen hukuki açıdan da bir düşünün" diye konuştu.

Genelkurmay Başkanı Orgeneral Büyükanıt, bir gazetecinin, Genelkurmay'ın 18 Temmuz akşamı yayınladığı bildirinin 6'ncı maddesindeki `Türk Silahlı Kuvvetleri'ne hukuk dışı saldırılara karşı Türk milletinin yasal ve demokratik tepki göstermesinin beklenilmesi' ifadesini hatırlatması üzerine de şunları söyledi:

"Yasal olmayan hiçbir beklentimiz olamaz. Demokratik olmayan hiçbir tepki doğru olmaz. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük gücü nedir? Mehmet Ali Bey yazdı, lütfen onun yazısını hatırlayın. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin en büyük gücü millettir. Millet bize çok büyük güven duyuyor. Türk Silahlı Kuvvetleri olarak bizim de ona layık olup, hata yapmamamız lazım. Eh ben bir rahatsızlık duyuyorsam. O güç kaynağım olan millete söylüyorum. Bu eline silah alsın, dışarı çıksın anlamına mı geliyor? Demokratik ve yasal tepki demek, büyük batı toplumlarında olan şeyleri içeriyor. Şiddet içermeyen, yasaların dışına çıkmayan tepkiler olabilir. Mesela milletimiz, duygularıyla da ifade ederek destek verebilir. Binlerce mail alıyorum. Ne diyorlar? Sizi destekliyoruz diyorlar. Silahlı Kuvvetler'e yapılan yıpratma kampanyalarını kınıyoruz diyorlar. Yasal yollar olmak kaydıyla karanlık yollara sapmadan, bizim beklentimiz de budur."

Orgeneral Büyükanıt sivil toplum kuruluşlarını da katsedip etmedikleri sorusuna ise, "Yok, ben millet diyorum. milleti kastediyorum. Yasal ve demokratik yollardan olumlu tepki. Yasal ve demokratik tepkinin nedeni odur. Kafanızda eğer Silahlı Kuvvetler'e güven duygusu var ise bu nedir? Olumlu tepkidir" diye konuştu.